Tényleg adósrabszolgaságot hozna Soros új csodafegyvere?

2020. május 4. 13:35

Sztojcsev Iván
HVG
Az a megállapítás, hogy Soros György eladósítaná az EU-t, önmagában teljesen igaz. És ezzel nincs is baj.

„»Nem ezt hívják adósrabszolgaságnak?« – tette fel a költői kérdést Orbán Viktor, amikor a péntek reggeli rádióinterjújában beszélt Soros György terveiről: a magyar-amerikai befektető a héten egy, a Project Syndicate-nek írt cikkében azt javasolta, hogy az EU válságkezelését örökjáradék-kötvényekkel kellene segíteni. A miniszterelnök kérdésére egyszerű a válasz: nem, nem ezt hívják adósrabszolgaságnak. De az örökjáradék-kötvény annyira ritka és annyira meredek ötlet – ezt még Soros is elismeri –, hogy nagyon könnyű dolga van annak a politikusnak, aki a hozzá nem értő emberekkel el akarja hitetni, hogy valami szörnyű dologról van szó.

Az a megállapítás, hogy Soros György eladósítaná az EU-t, önmagában teljesen igaz. És ezzel nincs is baj.

A mostani válságos helyzetben az eladósodás egy szintig rendben van, még ha a politikai kommunikáció mást is sugall. Orbán Viktor például azt, hogy »Magyarország nem kér a hitelekből, erős lábakon állunk«, 13 órával az után jelentette be, hogy Varga Mihály elbüszkélkedett kétmilliárd eurónyi kötvény kibocsátásával, vagyis azzal, hogy a magyar államadósság 700-720 milliárd forinttal nőtt meg.

Az EU egészének és a tagállamoknak egyenként is rettenetesen sok pénzre van szükségük ahhoz, hogy kezeljék a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot.Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy számolt, hogy ezermilliárd euró, azaz attól függően, hogy épp hogyan ugrál az árfolyam, 350-360 ezer milliárd forint kellene, nagyjából nyolc évi magyar GDP. A kötvények kibocsátása ilyenkor jó ötlet lehet, hiszen ezekért most pénzt kap az EU, kamatot fizetnie majd csak később kéne, jó esetben akkor, amikor már jobb lesz a gazdaság helyzete – és egyébként is, az a megoldás nem nagyon működne, hogy a tagállamoktól kérjenek több pénzt az uniós kasszába. (Bár ezt is felvetette Von der Leyen a csütörtöki EU-csúcson, de valószínűleg ez még nagyobb ellenállásba ütközik, hiszen itt valóban pénz felajánlásáról van szó, míg a kötvény esetében nem.)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... az EU válságkezelését örökjáradék-kötvényekkel kellene segíteni. "
A migrucik már szart sem érnek?

Soros működési elve saját szavaival:
"Én alapvetően azért vagyok az üzleti életben, hogy pénzt csináljak. Nem tudom és nem is nézem a társadalmi következményeit annak, amit csinálok."
(CBS News, 1998, in Chrystia Freeland: Idle Speculation, New Republic, 1999. feb. 8, 18.old.)

Segghülye vagy, sztivan.

A hitel minden gazdasági fejlődés alapja - írod.
Nem mindené, de ha mégis, akkor a rövid futamidejű és célirányos, termelőeszköz beszerzésre fordítandó. Szigorúan üzleti terv alapján.

Jó, de olyan ember adná a hitelt, akit igazán nem érdekel a pénz maga, a nyereség pláne nem.
Bárhova lép, bárhova néz ez a Soros, a pénz ott soros, ott sorjáz, le sem kell hajolnia érte.
Soha állása nem volt, mégis korlátlan a pénze.
Egy ilyen embertől hitelt felvenni: megtiszteltetés.
Különben, tényszerű, ahol ennyi a hitelre adandó pénz - végeláthatatlanul korlátlan - ott az a természetes, ha minél többet és többet ad, és minél kevesebbet és kevesebbet kap vissza.
Hisz neki úgyis - VAN MÁSIK...

"nem, nem ezt hívják adósrabszolgaságnak. "
Sztojcsev Iván és HVG: adósrabszolgaság-szakértő!

Soros provokációja egyszerű, azt mondja a németeknek: Fizetnetek kell a francia, olasz, görög, spanyol, portugál államadósságokat, mert ők erre képtelenek.
A német: Nem, nefm fizetünk mások hanyag lustaságáért.
Soros: Rendben, de akkor rátok uszítom őket, olyan kötvénytervvel állok elő, amely benneteket hoz kellemetlen helyzetbe és az csak a kezdet lesz. Az örökjáradékkötvény-tervemmel a nyakatokra teszem a kést, Dél-Európa utál, majd meggyűlöl benneteket, ha húzódoztok.
Itt tartunk most, a németek az időben bíznak, az erodálja Soros ötletét, ha szerencséjük van.

Ha Soros reggeltől estig egy Boeingről teleszarná a magyarok, Európa száját, a 444-nél az egy legnagyobb örömünnep lenne...

Nem lehetne egyszer, h akinek kell, tud, lehet csak az adósodjon el?

Egy autót amit nem gyártottak le és meg se vették, amiatt nekem, nekünk miért is kéne örökös kamatokat fizetnünk?? Gyuri bá megalkotta a perpetum mobile-t, amit az EU költségvetés hajt..

" A kötvények kibocsátása ilyenkor jó ötlet lehet, hiszen ezekért most pénzt kap az EU, kamatot fizetnie majd csak később kéne, jó esetben akkor, amikor már jobb lesz a gazdaság helyzete"

Tipikus lumpen-proli gondolkodás!
"Most vegyen plazma tévét karácsony előtt! Az ünnepi műsort már ezen nézheti! Csak tavasszal kell kezdeni a törlesztést!"
Aztán, hogy akkor miből, az már kit érdekel, mint ezt a kis se..fej gyereket se érdekli, hogy talán még a dédunokái is törleszthetnek Soros bácsiék dédunokájának is! Brávó!

Másik meccset nézel..

A fuggetlenobjektiv Sorostól függhet.

Pihenj egyet, az talán segít. Sok zagyvaságot hordtál össze.

Kiegészítés.
A PIGS országok Portugália, Írország, Görögország, Spanyolország akik bevezették az eurót. Ide tartozna azonban Olaszország is, aki ugyancsak el van adósodva. Úgy néz ki ezek az országok az eladósodottságuk miatt nem tudnának hitelhez jutni és ezért lenne szükség, hogy az EU vegye fel a hitelt.

Amit Soros javasol, példaként felhozva az USA-t és az Egyesült Királyságot, nem megfelelő hivatkozás, mert mindkét ország önálló és szuverén ország volt. Az EU nem ilyen. A kötvény kibocsájtásához szükséges a tagállamok egyhangú döntése, amellyel egy újabb döntést adnának át az EU-nak. Vagyis egy újabb lépcsőfok lenne az Európai Egyesült Államok megvalósításához vezető úton. Ezen túl a kötvény és az euró árfolyamának alakulása jó táptalaja lenne a spekulációnak.

Ennél jobbat ajánlok. Fel kell számolni az EP-t, a bizottságait és vissza kell állítani az állam- és kormányfők egyhangúságú döntési mechanizmusát. Soros urat pedig a partvonalon kívülre kell tenni.
Az így keletkező költségmegtakarításokat pedig fel lehet használni a válságkezelésre.

Jól hangzik egy olyan kölcsön, amelyet nem kell törleszteni, csak a kamatait fizetni. Csak fizetni azt a pár százalékot, de az idők végezetéig.

Valami érdemi cáfolat?
Vagy az már nehéz lenne??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában