Meghosszabbítja az önfoglalkoztatók és a vállalkozók támogatását a cseh kormány

2020. április 20. 9:21
Meghosszabbítja az önfoglalkoztatók és a kisvállalkozók vissza nem térítendő állami pénzügyi támogatását egészen a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások teljes feloldásáig a cseh kormány, jelentette be Alena Schillerová pénzügyminiszter pénteken Prágában sajtótájékoztatón.

„Hétfőn a kormány elé terjesztem a megfelelő törvényjavaslatot a napi 500 koronás (6750 forint) támogatásra” – mondta Schillerová újságíróknak. A törvény lehetővé teszi, hogy ezt a támogatást egészen a korlátozások lejártáig folyósíthassák. A cseh kormány keddi döntése szerint a legfőbb korlátozásokat legkésőbb júniusban feloldják.

A cseh kormány korábbi döntése alapján egyszeri 25 ezer koronás (337 500 forint), azaz napi 500 koronás, azonnali támogatást kapnak az államtól az önfoglalkoztatók és kisvállalkozók Csehországban. Ezzel az állam koronavírus-járvány miatti veszteségeiket akarja pótolni március közepétől április végéig. Ez a program lesz most a pénzügyminiszter szerint az új törvénnyel meghosszabbítva. A tárca úgy véli, hogy az egymillió önfoglalkoztatóból mintegy 700 ezer fog támogatást kérni.

A cseh sajtóban huszonötezernek elnevezett program keretében egyszeri támogatásra azok az önfoglalkoztatók, önállóan gazdálkodó földművesek és orvosok jogosultak, akiknek a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetben csökkent a jövedelmük, anyagi kárt szenvedtek.

A támogatást az érintetteknek kérniük kell, Schillerová szerint legkésőbb június 29-ig. Ehhez elég egy kérvényt benyújtani az adóhivatalokhoz, amelyhez a személyes adatok és a bankszámla száma mellett egy rövid nyilatkozatot is kell csatolni arról, milyen konkrét károkat szenvedett az illető.

A pénzügyminisztérium arra számít, hogy az államkasszának ez a támogatás 17,5 milliárd koronájába (235,25 milliárd forint) fog kerülni.

A kormány szintén már korábban elfogadta a munkaügyi és népjóléti tárca előterjesztését, hogy az iskolai oktatás szüneteltetésének egész idejére a 13 éven aluli gyerekekre felügyelő szülők átlagfizetésük 60 százalékának megfelelő állami térítést kapjanak. Normális helyzetekben ez a támogatás kilenc napig és a gyerekek tíz éves koráig jár. A kormány határozata alapján ez a támogatás is vonatkozik az önfoglalkoztatókra.

Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter egy másik sajtótájékoztatón bejelentette, hogy májustól folytatódni fog az úgynevezett antivirus program is. Ennek keretében a cseh állam átvállalja a koronavírus-járvány által negatívan érintett vállalatok alkalmazottai fizetésének egy részét. Azoknál a vállalatoknál, amelyek kénytelenek voltak teljes mértékben leállni, az állam állja az átlagfizetések 80 százalékát, azoknál a vállalatoknál, amelyek korlátozni voltak kénytelenek tevékenységüket, az állam a fizetések 60 százalékát vállalja magára.

Az intézkedés célja megakadályozni a munkaerő elbocsátását – szögezte le a miniszter.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés