Orbán nagyot mond és kicsit csinál

2020. április 18. 22:33

Király Júlia
Hírklikk
A jegybankelnök még a legutolsó megszólalásakor is plusz három százalékos növekedésről álmodozott; remélem, hogy az már tényleg a múlté. Interjú.

„Elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán Viktor úgy kezeli ezt a vírust, hogy megúszhatja? Azért kérdezem, mert úgy látom, hogy a kommunikációs trükkök, a szómágiák ugyanúgy jelen vannak, mint ahogy a különböző számok manipulatív használata is.

Azzal egyetértek, hogy a miniszterelnök egyszerre mond hihetetlenül nagyot és csinál hihetetlenül kicsit. A bejelentett gazdasági megacsomag óriási számokkal dobálódzott: a válság elleni harcban a miniszterelnök a GDP 18-20 százalékát, nagyjából 9,5-10 ezer milliárd forintot fog megmozdítani. Ennek az óriási összegnek azonban csak töredékét, pár százalékát fordítják munkahelymegőrzésre, kieső jövedelempótlásra, kata-elengedésre... 

Semmi nincs tervezve a munkájukat vesztő tízezrek jövedelmének pótlására. 

Azaz peanuts, amit arra fordítanak, amit a gazdaság satufékkel való leállását valamilyen módon kompenzálná. Ezzel szemben, benne van ebben a bemondott hatalmas összegben 3600 milliárd forint (ami a hitelmoratórium várható idei teljes összege, ha mindenki igénybe veszi, de valószínűleg ennek maximum a felére lesz igény); benne van a Nemzeti Bank új, kibővített hitel- és kötvényprogramja, likviditás-bővítése, fedezetbefogadásának tágítása stb. Vagyis azt látjuk, hogy a bejelentett majd’ 10 ezer milliárd forintnak közel a fele a bankszektorhoz és a Nemzeti Bank programjaihoz kötődik, ami fontos, de messze nem elégséges. Gyakorlatilag semmit nem tudunk a megaprogram másik feléről, például a Palkovics László által említett 2000 milliárdos garancia programról, ami ezek szerint nem a Nemzeti Bank által meghirdetett hitelprogramhoz fog kapcsolódni, mint a világban mindenütt. Mindenhol azt láttuk, hogy meghirdetnek egy hitelprogramot, hogy akárhogyan is, de a kisvállalkozások éljék túl ezt a válságot, mégpedig úgy, hogy mögé tesznek egy állami garanciaprogramot, különben nem működik.

Tehát ne a hitelfelvevő egyedüli rizikója legyen a kölcsön…

Így van. És ne a hitelnyújtóé, hanem álljon ott mögötte az állam. Itt viszont a növekedési hitelprogram mögött egyelőre nincs semmilyen állami garancia. Így pont azt nem biztosítja, hogy akik egy három-négy hónapos átmeneti hitellel ki tudnák bekkelni ezt a periódust, hozzájussanak ehhez az éltető hitelhez. Nem jutnak hozzá, mert nincs mögötte garancia. Lehet, hogy holnap megjelenik a közlönyben egy ilyen rendelet. Ha így lesz, azonnal visszavonom a bírálatomat. Nagyon különböző garanciaprogramok vannak a világban, különbözőek a kockázatmegosztások, de az állam mindenhol vállal valamilyen szintű kötelezettséget. Az állam mindenütt költekezik, kötelezettséget vállal, tényleg a GDP öt-tíz százalékában.

Itt lép be az orbáni filozófia másik fétise, hogy tudniillik nem lehet átlépni a három százalékos hiányt, amit ő tényleg szentségként kezel.

Ez a másik sarokpontja a kormányzati programnak, vagyis mekkora állami költekezést lehet, érdemes, szabad megengedni magunknak. Teljesen mindegy, hol nyitjuk ki a nemzetközi sajtót, hol kezdjük el a különböző közgazdászok elemzéseit olvasni, mindenki egybehangzóan azt állítja, hogy ez most az a helyzet, amikor a kormánynak azonnal, és nagy volumenben kell beavatkoznia, és ha úgy adódik, akkor ezt akár a jegybanknak kell finanszíroznia. Ez az állítás ma szinte kórusként hangzik el. Ugyanakkor megértem azt a félelmet, ami tényleg megvan a kormányzati szektorban, hogy mi van akkor, ha ezt a túlköltekezést a mi esetünkben nem fogják olyan elnézően kezelni. Például egy hitelminősítő, amelynek az intellektuális mélységeit nem kellene nagyon firtatni, holnap ránéz Magyarországra, és azt mondja: ezek megint eladósodtak, eggyel lejjebb is minősíti az országot  – és máris junkban találjuk magunkat. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a félelmet megértem. Ha viszont nem történik az eddiginél komolyabb kormányzati erőfeszítés a szociális katasztrófa elhárítására, akkor az mindenképpen bekövetkezik.

Igen ám, de az Orbán által ezerszer kiátkozott IMF a miniszterelnök segítségére sietett, amikor azt kommunikálta, hogy Magyarország lesz az az ország, amely szinte a leggyorsabban jut túl a válságon. Három százalékos visszaesésről beszél, nagyjából akkoráról, mint Varga Mihály. Mennyire megalapozott az IMF jelentése?

Szerencse, hogy Varga Mihályt említette, mert

a jegybank-elnök úr még a legutolsó megszólalásakor is plusz három százalékos növekedésről álmodozott; remélem, hogy az már tényleg a múlté.

Ami az IMF számait illeti: az ilyen nagy szervezetek nem készítenek külön Magyarország-modellt, hanem belerakják a hozzá hasonló országcsoportba, esetünkben a Balkán országaihoz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Király Júlia jobban tenné, ha hallgatna, mert amit 2010-2015 közötti időszakban csináltak az a közgazdaságtan megcsúfolása. Amikor Matolcsy javasolta, hogy az EU függessze fel a masztrikti kritériumot kinevették, ahogy az EU is. Most pedig az EU tette lehetővé a 3 %-fölötti költségvetési hiányt, Király Júlia félék pedig tapsolnak.

Ami a mostani feltételezéseit és állításait illeti.

Amennyiben a hitelfelvevők nem veszik igénybe a hitel moratóriumot ez azt jelenti, hogy van megfelelő jövedelmük , vagy tartalékuk amiből fizetni tudják. Ez pedig több szempontból is pozitívumként értékelendő.

Amennyiben a termelő cégeket támogatják, rajtuk keresztül a munkavállalókat is támogatják. Növekszik a foglalkoztatás és növekedhetnek a bérek is.

,, Nem jutnak hozzá, mert nincs mögötte garancia. Lehet, hogy holnap megjelenik a közlönyben egy ilyen rendelet. Ha így lesz, azonnal visszavonom a bírálatomat.,,

A visszavonást akkor már most kezdheti. Sőt! Szégyellheti magát, hogy ilyen tájékozatlan.
,, Budapest, 2020. április 23. - A magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervének részeként 500 milliárd forintos, rendkívüli hitelgarancia programot indít az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a koronavírus járvány hazai cégekre gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében a hazai kkv-k és nagyvállalatok 90 százalékos állami garanciavállalás mellett juthatnak a likviditásuk biztosítása érdekében forrásokhoz.
Az első körben az év végéig meghirdetett program célja, hogy a 2020. január elsejétől kezdődő időszakban a COVID-19 vírus terjedésével összefüggő gazdasági folyamatok miatt nehéz helyzetbe került nem pénzügyi vállalkozásokat a működőképességük visszaállításában, illetve megőrzésében segítse. A program keretében a mikro,- kis-, és középvállalkozások, továbbá nagyvállalatok folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást. Az új garanciaprogram ezzel hozzájárul a vállalkozások likviditási problémáinak megoldásához, a hazai munkahelyek megőrzéséhez, és támogatja a fejlesztési tevékenységek ösztönzését is.,,
https://garantiqa.hu/garantiqa..

Orbán Viktor, Varga Mihály, Matolcsy György nem állította biztosra, hogy a költségvetési hiány nem megy 3 % fölé. Amikor a gazdaság elkezd mocorogni, július hónap után már látni lehet, hogy mi a helyzet és akkor lehet változtatni, módosítani.

- Ennyire optimista, hogy a magyar kormány komolyan veszi az önök elemzését?
- Abszolút. Meg vagyok győződve, hogy beszélgetnek róla. Természetesen, nyilvánosan - úgy gondolják - el kell utasítani. Vagyis a hangos deklaráció az egy dolog, a háttérbeszélgetés pedig egy másik műfaj.
Ezen a nagyképűségen csak nevetni lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés