Kelet-európaiak nélkül se betakarítás, se idős ápolás nincs nyugaton

2020. április 14. 21:22

Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog
A migránsok és a németek valamiért nem tolongtak a munkáért.

„Megérkeztek az első román idénymunkások a német spárgaültetvényekre. A gondos német gazdák már jó előre lefoglalták az »ő románjaik« helyét a különgépeken, amelyek negyvenezer spárga-, eper- és zöldségszedőt repítettek Németországba. A migránsok és a németek valamiért nem tolongtak a munkáért.

Óriási felháborodást keltett a 49 éves Jörg gazda interjúja, aki szerint a németek »hasznavehetetlenek« a spárgaültetvényén.

A spárga (eper és más zöldség) ugyanis már csak olyan, hogy mostantól 1-2 hónapig folyamatosan terem, így neki a hét minden napján, napi 10-12 órában dolgozó munkások kellenek.

A járvány kitörésekor számos kelet-közép-európai vendégmunkás utazott haza, igaz, nem is nagyon marasztalták őket. Amikor alig néhány héttel később kiderült, hogy itt a betakarítás ideje, a német gazdák minimálbéren (€9) próbálták helyi munkaerőt toborozni, nem sok sikerrel. Az átlagfizetés ugyanis óránként €19.

Jörg gazda sem számíthatott a német munkaerőre. Egy kosárlabda-csapat felajánlotta önkéntes munkáját, ám csak napi négy órát dolgoztak, így a gazdának kellett volna megszerveznie a turnusokat. Mások csak egy-két hetet akartak dolgozni, és nem akartak egész szezonra leszerződni.

Megint mások hamar feladták, vagy a fárasztó munka miatti hátfájásra panaszkodva betegállományba akartak vonulni.

A gazda áldja az eszét, hogy viszonylag gyorsan kapcsolt és telefonon egyeztetett az »ő románjaival«, akik évről-évre visszatérnek hozzá. A Német Gazdaszövetség berlini közbenjárása után megszervezték a légihidat, így

áprilisban és májusban is negyvenezer idénymunkás jöhet repülővel Németországba.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez kezdődött már a múlt század ötvenes éveinek a végén, amikor jugoszláv, török stb vendégmunkások kellettek, mert a nehéziparban, a vendéglátóiparban német már nem, vagy alig vállalt munkát, mert abban a szektorban derogált neki.

Egyszer csak rájönnek, hogy a "nemszeretem" munkát is nekik kell elvégezni. Vagy ráveszik az arabokat, hogy dolgozzanak, mert nincs "ingyen ebéd"! Persze, nem lesz könnyű megértetni velük. :))

" feladatuk a németek számának csökkentése. Túl sok a német."

Az a baj, hogy ez nem vicc, hanem realitás, és feladat.

mivel a nemet nem akar aljamunkat vegezni, a migrans meg egyaltalan semmilyen munkat nem akar vegezni.

jo reggelt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés