Kelet-európaiak nélkül se betakarítás, se idős ápolás nincs nyugaton

2020. április 14. 21:22

A migránsok és a németek valamiért nem tolongtak a munkáért.

2020. április 14. 21:22
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán

„Megérkeztek az első román idénymunkások a német spárgaültetvényekre. A gondos német gazdák már jó előre lefoglalták az »ő románjaik« helyét a különgépeken, amelyek negyvenezer spárga-, eper- és zöldségszedőt repítettek Németországba. A migránsok és a németek valamiért nem tolongtak a munkáért.

Óriási felháborodást keltett a 49 éves Jörg gazda interjúja, aki szerint a németek »hasznavehetetlenek« a spárgaültetvényén.

A spárga (eper és más zöldség) ugyanis már csak olyan, hogy mostantól 1-2 hónapig folyamatosan terem, így neki a hét minden napján, napi 10-12 órában dolgozó munkások kellenek.

A járvány kitörésekor számos kelet-közép-európai vendégmunkás utazott haza, igaz, nem is nagyon marasztalták őket. Amikor alig néhány héttel később kiderült, hogy itt a betakarítás ideje, a német gazdák minimálbéren (€9) próbálták helyi munkaerőt toborozni, nem sok sikerrel. Az átlagfizetés ugyanis óránként €19.

Jörg gazda sem számíthatott a német munkaerőre. Egy kosárlabda-csapat felajánlotta önkéntes munkáját, ám csak napi négy órát dolgoztak, így a gazdának kellett volna megszerveznie a turnusokat. Mások csak egy-két hetet akartak dolgozni, és nem akartak egész szezonra leszerződni.

Megint mások hamar feladták, vagy a fárasztó munka miatti hátfájásra panaszkodva betegállományba akartak vonulni.

A gazda áldja az eszét, hogy viszonylag gyorsan kapcsolt és telefonon egyeztetett az »ő románjaival«, akik évről-évre visszatérnek hozzá. A Német Gazdaszövetség berlini közbenjárása után megszervezték a légihidat, így

áprilisban és májusban is negyvenezer idénymunkás jöhet repülővel Németországba.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peter.jordanson
2020. szeptember 22. 19:51
M I G R Á N C S O K .... S O R O S ...
terra
2020. szeptember 22. 19:51
"Na ezért megy jól a nyugatinak mert a keleti megteremti nekik a jólétet, olcsó pénzért." A nagy kérdés az, hogy meddig tarható fenn ez a külföldi munkaerőre alapozott jólét? A közép- és kelet-európai régió fokozatos felzárkózása folyamatos, a munkanélküliség csökken, a bérszínvonal nő. Hamarosan elfogynak a keleti munkáskezek. Akkor mi lesz a fényességes, elkényelmesedett "nyugattal"?
Mich
2020. szeptember 09. 10:20
Nem azért (a spárgabetakarításért) mentek oda, mint ahogy Magyarországra sem azért törtek be, hogy itt munkát végezzenek... Hanem az ingyen pénzért, amit néhány lipsy idióta (mint karigeri...) ígérgetett és ígérget itt is...
patópál
2020. szeptember 09. 10:20
Na és ki szipkázta el a magyar munkaerőt, nem tudod véletlenül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik