Munkahely fókuszú válságkezelés

2020. április 7. 10:19

Szakáli István Loránd
Origo
Úgy kezeljük a válságot, hogy közben a jövőnket sem éljük fel.

„A miniszterelnök által hétfőn bejelentett Gazdaságvédelmi Akcióterv központi eleme a meglévő munkahelyek védelme és ugyanannyi új munkahely létrehozatalának elősegítése, amennyi a válság következtében megszűnik. Egyértelmű, hogy egy ilyen helyzetben nincs helye a kapkodásnak és felelőtlen ígérgetéseknek.

Építeni kell az elmúlt 10 év eredményeire, amelyek lehetővé teszik, hogy úgy kezeljük a válságot, hogy közben a jövőnket sem éljük fel. Jól tükrözi ezt a szemléletet az, hogy habár az Európai Bizottság a válságkezelésre hivatkozva lehetővé teszi a 3 százaléknál nagyobb költségvetési deficitet is, a magyar kormány ezt 2,7 százalékban határozta meg, ami azt is jelenti, hogy

ha a válság elhúzódna, a költségvetésben lenne még mozgástér.

Ehhez hozzájárul az is, hogy az alacsonyabb növekedés miatt a költségvetésbe befolyó adóbevételek is csökkennek. Ez 1,7 százalékpontos növelést jelent az eredetileg 2020-ra tervezett deficithez képest. A bejelentésből az is kiderül, hogy a gazdaság védelmét és újbóli növekedési pályára állítását a kormány a jegybankkal összhangban, közösen tervezi és hajtja végre. A nemzetközi sikeres gyakorlatok azt igazolják, hogy ott hatékony és eredményes a válságkezelés, ahol a kormány és jegybank képes közösen és összehangoltan fellépni.

A kormány és a jegybank gazdaságvédelmi akciójának tervezett összege a GDP 18-20 százalékának felel meg, ami európai összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Egyéb európai országokhoz hasonlóan, a munkahelyek megtartása érdekében a magyar kormány is hajlandó átvállalni a bérköltségek további (ne feledjük, hogy az első intézkedések között szerepelt a béreket terhelő járulékok és bizonyos tevékenységek esetén a kata összegének elengedése, ami mintegy 100 milliárd forintos bevételkiesést jelent a költségvetésnek) meghatározott részét

azzal a feltétellel, hogy a munkaadó a támogatott munkavállalót nem bocsájthatja el.

Új munkahelyek létrehozását, új beruházások támogatásán keresztül kívánják elősegíteni. Erre 450 milliárd forint, nagyságrendileg a GDP 1 százaléka áll rendelkezésre. A nehéz helyzet által teremtett lehetőségként is felfogható, hogy a kényszer hatására gyorsabban mehet végbe a gazdaság új alapokra állítása az innováción, a digitalizáción és a klímabarát megoldások előtérbe helyezésén keresztül. Ehhez az kell, hogy a beruházási politika megfontolt és célzott legyen, előtérbe állítva a 21-ik századi megoldásokat és az ezeket alkalmazni képes tudás megszerzését. A magyar vállalatok túlélésük és újbóli növekedési pályára állításuk érdekében kamat- és garanciatámogatott hiteleket vehetnek igénybe, aminek feltételeit a kormány az MNB-vel és a bankokkal együttműködve biztosítja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Téged nem kell vakítani, vak vagy már amúgy is. Szakáli cikke lényeglátó módon mutatja be, hogy Orbánék sikerre van ítélve, mert a válságkezeléssel egyben a jövőt is figyelembe veszik. Az ostoba-demagóg ellenzék az osztogatás és megszorítás politikáját ajánlja, s tudjuk, mi lett ennek a vége 2010-ben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés