Új pénzfegyver a német válságkezelésben

2020. április 7. 10:29
Részletes banki hitelbírálat nélkül és 100 százalékos állami garanciavállalás mellett napokon belül akár 800 ezer euró (290 millió forint) áthidaló kölcsönhöz juthatnak a közepes méretű vállalkozások Németországban a koronavírus-járvány miatt indított kormányzati válságkezelő csomag részeként – jelentették be Berlinben.

Az úgynevezett gyorshitel célja, hogy az életképes kis- és középvállalkozások „átvészeljék a nehéz időket, és még meglegyenek, amikor elkezdődik a fellendülés” – fogalmazott Olaf Scholz pénzügyminiszter Peter Altmaier gazdasági miniszterrel tartott tájékoztatóján.

A támogatás feltétele, hogy a cég legalább egy éve működjön, nyereséget tudjon felmutatni és rendezett pénzügyi-gazdasági helyzetben legyen, vagyis például ne álljon felszámolás vagy egyéb, a működés megszűnésének lehetőségével járó eljárás alatt.

A hitel összege legfeljebb háromhavi árbevételnek felelhet meg. A kisebb – 11-től 49 főig terjedő alkalmazotti létszámmal működő – cégek maximum 500 ezer euróhoz,

a legalább 50 embert foglalkoztató középvállalatok 800 ezer euróhoz juthatnak.

Állami garancia

A hitelező banknak nem kell részletes hitelbírálatot végeznie, és kockázatot sem vállal, mert az állami fejlesztési bank (KfW) 100 százalékos garanciát vállal a törlesztésre. A tervezett menetrend szerint az első kérelmeket már csütörtökön fogadhatják a bankok. A hitel futamideje 10 év. A támogatott cégek a hitelt

később átválthatják a KfW válságkezelő programjában indított, kedvezőbb kamatozású hitelére.

Az új program sűrűbbre fonja a kormányzati válságkezelő intézkedések révén létrejött védőhálót, amely az első tapasztalatok szerint csak a legkisebb cégeket és a nagyvállalatokat menti meg a zuhanástól, és nem segíti kellőképpen a közepes méretű cégeket.

A március közepe óta sorozatban bejelentett intézkedések révén az egyéni vállalkozások és

a tíznél kevesebb emberrel működő cégek 9 és 15 ezer euró közötti azonnali, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak,

amire 50 milliárd euró közpénzt szánnak. A 250-nél több munkavállalót foglalkoztató és 320 millió eurót meghaladó éves árbevétellel rendelkező nagyvállalatok támogatására egy külön válságkezelő alapot hoztak létre, amely 600 milliárd eurót képes megmozgatni. Az úgynevezett gazdasági stabilizációs alap (WSF) révén az állam nemcsak hitelekkel és hitelekre vállalt garanciával segíti majd a cégeket, hanem mintegy 100 milliárd euró értékben tulajdonrészt is szerezhet cégekben, vagyis

a koronavírus-járvány részleges államosításokhoz is vezethet Németországban.

A kisebb vállalkozásokat egyebek mellett azzal is támogatják, hogy szélesítik az adófizetés halasztásának lehetőségét. Kiterjesztették a kieső bér egy részének állami támogatású pótlására épülő rövidített munkaidő intézményét is, a KfW pedig felső összeghatár nélküli hitelprogramot és garancia-vállalási programot indított.

A német sajtóban ismertetett számítások szerint a különböző támogatások, hitelprogramok és hitelgarancia-vállalási programok keretösszege együttvéve átlépheti a kétezer milliárd eurós határt, és minden eddigit nagyságrendekkel meghaladó állami válságkezelő csomaggá állnak össze.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés