Munkahelyvédő intézkedéseket sürget a Magyar Közgazdasági Társaság

2020. március 30. 9:18
Több mint hetven intézkedésre tett eddig javaslatot a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a gazdaság újraindításáért felelős kormányzati akciócsoportnak a koronavírus okozta gazdasági károk kiküszöbölésére, enyhítésére, valamint a pandémia lefutását követően a gazdaság újraindítására, írta az MKT pénteki közleményében.

Gyors intézkedéseket sürgetnek az áruszállítás és a logisztika érdekében, míg a kisvállalkozások túlélését közép- és hosszú távú megoldásokkal biztosítanák; a legsürgősebb feladatnak pedig a munkahelyek megtartását és az arra érdemes kis- és középvállalkozások túlélésének biztosítását nevezték.

A gazdaság újraindításáért felelős kormányzati akciócsoportban az MKT elnöke, Pleschinger Gyula is részt vesz, és a társaság tagja a csoportot vezető tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea is.

Az MKT hangsúlyozta, hogy a monetáris politika a bankközi piac likviditásának biztosításával, célzott hitel- és kötvényprogramokkal illetve a makroprudenciális szabályozás lazításával finanszírozási oldalról megteremtette a pénzügyi szektor és a vállalkozások számára a válság átvészelésének feltételeit. A továbblépéshez most elsősorban a fiskális politika eszközeire lehet támaszkodni, írták.

Az MKT eddigi javaslatainak többsége, különösen az azonnali beavatkozást igénylő javaslatok, a munkahelyek megtartásával, új munkahelyek megteremtésével az egészséges munkaerő biztosításával, valamint az áruszállítási-logisztikai területtel kapcsolatosak.

A középtávú, 1-6 hónapra kitekintő, valamint a hosszabb távú javaslatok pedig a kkv-szektort, a stratupokat, az informatikai szektort, az innovációt, az európai uniós források szükséges átcsoportosítását, valamint az agráriumot és az élelmiszeripart érintik elsősorban, de már készülnek a kultúra és a demográfia világát érintő gazdaságpolitikai javaslatok is. E javaslatokat a Magyar Közgazdasági Társaság folyamatosan juttatja el a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportnak.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés