Londoni elemzők: Erős sokk, recesszió, majd nagy élénkülés várható, már az év második felében

2020. március 19. 10:16
A globális recesszió vált alapeseti előrejelzéssé a londoni elemzői közösség szerdán ismertetett legfrissebb helyzetértékeléseiben, de a központi forgatókönyvek az új koronavírus okozta járvány rövid, éles gazdasági sokkja után fellendüléssel számolnak. Az új alapeseti prognózisok a közép-európai EU-gazdaságokban is időleges recessziót, utána viszont robusztus élénkülést valószínűsítenek.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőstábja szerdai tanulmányában közölte: új alapeseti előrejelzése szerint a globális hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 0,3 százalékkal, a második negyedévben 0,6 százalékkal csökken negyedéves összevetésben, így a világgazdaság 2020 első felében technikai recesszióban lesz.

A konszenzusos meghatározás alapján egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha teljesítménye két egymást követő negyedévben csökken.

A Morgan Stanley alapeseti előrejelzése szerint a világgazdaság idei egész évi növekedése 0,9 százalékos lesz, de a ház negatív, vagyis nem alapeseti, kisebb valószínűségűnek tartott forgatókönyvében 2020 egészére is 0,6 százalékos globális GDP-visszaesés szerepel.

A cég mindegyik előrejelzési változata azt mutatja azonban, hogy jövőre robusztus fellendülés kezdődik: a kedvező, az alapeseti és a negatív forgatókönyv egyaránt 4 százalék feletti, 4,1-4,6 százalék közötti növekedést valószínűsít 2021-re a világgazdaságban.

A Morgan Stanley londoni elemzői az euróövezetben súlyos recessziót várnak az idén: szerdai alapeseti prognózisuk szerint a valutaunió hazai összterméke az első negyedévben 2,9 százalékkal, a második negyedévben 12,3 százalékkal, a harmadikban 3,8 százalékkal, az utolsó három hónapban 1,1 százalékkal esik vissza negyedéves összevetésben, és 2020 egészében átlagosan 5 százalékkal csökken a tavalyi egész éves teljesítményhez képest.

Jövőre ugyanakkor a ház várakozása szerint hasonlóan drámai ütemű fellendülés várható az eurógazdaságokban: 2021 második negyedében például a cég londoni elemzői 14,1 százalékos negyedéves növekedést valószínűsítenek az euróövezetben, a jövő év egészére pedig 5,5 százalékos euróövezeti GDP-bővüléssel számolnak.

A kedvezőtlen forgatókönyvben még messzebb vannak egymástól a szélsőértékek: e változat megvalósulása esetére a Morgan Stanley az idén 9,9 százalékos GDP-zuhanást, 2021-ben 6,5 százalékos növekedést feltételez az eurózónában.

A cég hangsúlyozza azt a várakozását is, hogy a közép-európai EU-gazdaságok a rendkívül szoros integráció miatt jórészt követik az euróövezet valószínűsíthető növekedési pályáját.

Ennek megfelelően a Morgan Stanley alapeseti forgatókönyve Magyarországon az idei egész évben szintén 5 százalékos GDP-visszaeséssel, jövőre 6,2 százalékos növekedéssel számol.

A lengyel gazdaságban a ház alapesetben 3,6 százalékos idei visszaesést és 5,1 százalékos jövő évi növekedést, Csehországban 2020-ra 4,3 százalékos GDP-mínuszt, 2021-ben 5 százalékos bővülést vár.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerda este közzétett, rövidebb távra szóló felülvizsgált előrejelzésében szintén azt valószínűsíti, hogy az euróövezetben várható gazdasági felfordulás átszűrődik a közép-európai EU-gazdaságokba is, tekintettel a két térség szoros ipari integrációjára.

A ház várakozása szerint az euróövezet hazai összterméke az idei második negyedévben 10-15 százalék közötti mértékben zuhan negyedéves összevetésben. Emiatt a cég londoni elemzői szerint a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorának termelési értéke akár 20 százalékkal is csökkenhet éves összehasonlításban a második három hónapban.

A Capital Economics modellszámításai szerint ez önmagában közvetlenül 4 százalékponttal lassítja a közép-európai EU-gazdaságok növekedési ütemét.

Mindezt egybevetve a ház azzal számol, hogy Lengyelországban és Csehországban negyedéves összevetésben 10 százalékkal, Magyarországon 8 százalékkal esik vissza a GDP-érték az idei év második negyedében.

A ház ugyanakkor 2020 második felére már ismét növekedéssel számol ebben az országcsoportban.

Egy másik nagy londoni elemzőház, az Oxford Economics az amerikai gazdaságról állított össze a konszenzusnál komorabb előrejelzést.

Szerdai helyzetértékelésében a cég azt valószínűsítette, hogy az Egyesült Államok már recesszióban van, és az amerikai hazai össztermék az idei második negyedévben 12 százalékkal zuhanhat, elsősorban a lakossági fogyasztás várhatóan példátlan visszaesése miatt.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint az amerikai gazdaság növekedése 2020 egészében is zéró lesz a cég által eddig várt 1,7 százalékos bővülés helyett.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés