Tízezer dolláros alkatrészt nyomtattak olasz fiatalok egy dollárból, életeket mentenek vele

2020. március 18. 20:11

Írta: Oláh Dániel
Egy egészségügyi eszközöket gyártó nagyvállalat perrel fenyeget két olasz önkéntest, az Isinnova startupnál dolgozó Cristian Fracassit és Alessandro Ramaiolit, mivel a cég egy lélegeztetéshez használatos váltószelepét lemásolták és fillérekből nyomtatják ki.

Az egyszerűnek tűnő eszköz darabja akár tízezer dollárba is kerülhet, de a két olasz fiatal egy darabot egy dollárból állít elő 3D-nyomtatás segítségével. (Hogy mi ez a technológia és hogyan forgatja fel az ipart, arról itt beszélgettünk a magyar 3D-nyomtatók csepeli gyártóival, akik garázscégből építettek az amerikai piacra is betörő vállalatot pár év alatt.)

Egy olasz kórháznak volt szüksége az alkatrészre a betegek kezeléséhez, de a beszállító nem tudta vállalni a szállítást, ezért a két férfi lemérte a tárgyat és kinyomtatta. A lemérésre azért volt szükség, mert a cégtől nem kapták meg az eszköz paramétereit, sőt, a vállalat perrel fenyegeti őket.

A háromdimenziós nyomtatókkal foglalkozó olasz cég 24 óra alatt 100 darabot készített a szelepből Chiari város kórháza számára.

Amikor a mindössze 14 dolgozót foglalkoztató Isinnova vállalkozás hírt szerzett arról, hogy a helyi kórházban hiánycikk több létfontosságú eszköz, amely a koronavírussal fertőzött betegek szenvedésein segíthet, felvette a kapcsolatot több mérnökkel és az észak-olaszországi Chiari város kórházával.

Ott vizsgálták meg az úgynevezett Venturi-szelepet: ez az eszköz kapcsolja össze az intenzív osztály betegeit és a lélegeztetőgépeket. Néhány órával később már elkezdődött az első 100 termék nyomtatása, melyeket azonnal a kórházba szállítottak. Sőt, 3D-s nyomtatókat vittek a chiari kórházba is, hogy meggyorsítsák a folyamatot. Jelenleg a világon Olaszország a leginkább érintett a koronavírus-járványban: 2158-an haltak meg és mintegy 28 ezer fertőzöttet regisztráltak. Chiari kórházában 250 koronavírusos pácienst ápolnak az intenzív osztályon, egy szelepet viszont legfeljebb nyolc órán keresztül lehet használni.

A projektben résztvevő cégek ingyen dolgoznak, de nem tervezik, hogy nyilvánosságra hozzák a dizájn alapjául szolgáló terveket. „A szelepnek nagyon apró csövei és lyukai vannak, 0,8 milliméternél is kisebbek, nem könnyű nyomtatni őket. Emellett nagyon figyelni kell arra, hogy a termék ne fertőződjön meg. Klinikai körülmények között kell végezni a termelést”  – indokolta Cristian Fracassi, az Isinnova vezérigazgatója.

Március 14-ig tíz ember kezeléséhez járultak hozzá az így előállított eszközök, amelyekről az olasz innovációs miniszter is posztolt. A fiatal vállalkozók azzal védekeznek, hogy céljuk nem a profitszerzés, hanem az életmentés volt.

 

Címlapkép: Massimo Temporelli. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A maradék 9900 USD értékét, az az akár száz főnyi kutatónak és tervezőnek a munkadíja, amit a gyártó/fejlesztő vissza kíván termelni"

így van. ez egy nonprofit cég, aki csak a kutatói miatt aggódik. dehogyis érdekli őket a profit. egy ilyenen különben is max 1-2% haszon ha van...

Schiffer egy olyan baloldali, aki nem hisz a globalizmusban, ezért a progresszió kitaszította.

Ilyen helyzetben alapvető lenne, hogy a gyártó ingyen kiszállítja, és a járvány elvonulta után beszélnek pénzről.

Illetve, ha nem tudnak szállítani, akkor mindenben segítenek, hogy a kórház elő tudja állítani az alkatrészt, és legfőképpen nem fenyegetnek perrel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés