Élet és koronavírus

2020. március 16. 18:27

Mihályi Péter
Élet és Irodalom
Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a végletekig centralizált, Orbán Viktor kezében összpontosuló hatalom komoly hibát vétett volna.

A most zajló koronavírus‑járvány – bármennyire kézenfekvőnek látszik is a laikusok számára – nem a magyar egészségügy próbája. Akár sok, akár kevés áldozata lesz a járványnak, ebből a magyar egészségügy színvonalára nézve semmilyen következtetést nem lehet levonni. Ami most történik, arra a világ egyetlen országának egészségügyi rendszere sincs és nem is lehetett felkészülve. Sem az USA-ban, ahol egy lakosra évente átlagosan 11 ezer dollárnyi egészségügyi kiadás jut, sem Dél-Koreában, ahol 3200, vagy Olaszországban, ahol 3400 dollár áll rendelkezésre (a magyar adat 2000 dollár körül van). Itt nem pénzről van szó. Annak sincs jelentősége, hogy Magyarországon 10 ezer lakosra 33 orvos jut, az Egyesült Államokban meg csak 26, viszont a járvány sújtotta Olaszországban 40. De idézhetjük a kórházi ágyakra vonatkozó statisztikát is: az USA-ban 10 ezer lakosra 25 ágy jut, nálunk 70, Dél-Koreában ennél is több (123). Egy gyorsan terjedő járvány idején elkerülhetetlen, hogy hiány legyen szájmaszkból, orvosi védőfelszerelésből, intenzívágyból, lélegeztető készülékből, a vírus jelenlétét kimutató tesztből, és egy idő után orvosból és ápolószemélyzetből is. Hiába szólnak nyomós érvek amellett, hogy eszeveszett pazarlás lenne, ha mindenki saját belátása szerint tesztelhetné saját magát, ennek az igénynek az Egyesült Államokban már most nem tudtak ellenállni a hatóságok. Elegendően sok ember van, aki úgy gondolja, hogy számára megérne pár száz vagy akár pár ezer dollárt is, hogy megvásárolja magának a tesztet – de nem tudja, mert nincs elég tesztkészülék. (...)

Magyar szemszögből nézve szinte biztosra vehető tehát, hogy nálunk is számottevően lassulni fog a gazdaság – még akkor is, ha a mai napig elrendelt korlátozásokhoz képest semmiféle további korlátozást nem léptetnek életbe a magyar hatóságok. A külföldről begyűrűző hatások is elég nagy bajt fognak okozni. Azzal is célszerű számolni, hogy a nemzetközi példák nyomán Magyarországon is komolyan fel fog vetődni a gyermekintézmények bezárása. Véleményem szerint ez rossz döntés lenne. Egyfelől azért, mert – mint fentebb erre már utaltam – a koronavírussal szemben a 10 év alatti gyermekek védettnek tűnnek. Ha bezár a bölcsőde, az óvoda és az iskola, akkor a szülők rákényszerülnek arra, hogy a kisebb gyermekek a normálisnál lényegesen több időt töltsenek felnőtt környezetben (a szülők munkahelyén, plázákban, idősebb családtagoknál), ami valójában csak növeli annak valószínűségét, hogy az unokák nemzedéke megfertőzze a nagyszülők nemzedékét. Ráadásul a felső tagozatosok, a gimnazisták és az egyetemisták akkor is találkozni fognak egymással, ha az alapintézmény zárva van. Ha csak pár hétről lenne szó – mint egy tavaszi szünet esetében –, akkor ez mindenféle áthidaló megoldással mind a családok, mind az intézmények szintjén kezelhető lenne. De nincs ok azt feltételezni, hogy a járvány két hét alatt lezajlana, és akkor nyugodtan újra kinyithatnának az intézmények.

És végül: az illiberális és diktatórikus rendszerek egy része a járvány eddigi lefolyása során meglehetősen rosszul vizsgázott. Mint az köztudott, Kínában rendőri módszerekkel hallgattatták el azt az orvost (és bizonyára másokat is), aki először kongatta meg a vészharangokat. Iránban is szörnyű ostobán viselkedett a politika, amikor kezdetben tagadta a járvány létezését. Szaúd-Arábiában összeesküvés-elméleteket fabrikáltak: a kormányzat szerint Irán direkt fertőzött embereket küld hozzájuk. Trump elnök a mostani nehézségekért elődjét, Obama elnököt hibáztatja stb.

Magyarországon egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a végletekig centralizált, Orbán Viktor kezében összpontosuló hatalom komoly hibát vétett volna, hogy szándékosan megpróbálná bárki is elfedni a tényeket. A járvány kezdetén voltak zavarok a kommunikációban, merthogy az embereknek azt mondták, hogy gyanús tünetek esetén menjenek a háziorvosukhoz. Ezt a hibát azonban napokon belül korrigálta a kormányzat. De azért jelei már vannak annak, hogy hol fog kirobbanni a botrány. Napról napra érezhetőbb lesz a hiány a gyógyító-vizsgáló személyzet számára alkalmas egyéni védőfelszerelésből. Legelőször is FFP3 arcvédő maszk kell, nagy számban! Az a maszk, amit a rabok csinálnak, az alig jó valamire.

Ami előttünk áll, az a NER politikai vizsgája: mit fog mondani a kormány a nővéreknek és az orvosoknak.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés