Nagy koponyák azok a kutatók, akik a koponyák összehasonlítására használt módszerrel jelzik előre a recesszió esélyeit

2020. március 5. 11:43

Írta: Oláh Dániel
Fél éven belül 70 százalék egy amerikai recesszió bekövetkezésének az esélye – állítja az MIT Sloan School of Management és a State Street Associate kutatása.

A kutatók egy rég használt, és jelentős részben (a válságok előrejelzésében legalábbis) elfeledett módszert vettek elő, hogy négy változónak a korábbi recessziókkal való összefüggését vizsgálják meg.

Az index értéke 76 százalék körül állt 2019 őszén. Az 1916-ig visszatekintő adatokra építve az látható, hogy mikor az index értéke 70 százalék fölé emelkedett, akkor egy a következő hat hónapban bekövetkező recesszió valószínűsége is 70 százalékra nőtt.

A kutatók egy indexet alkottak, amit négy gazdasági mutatóból gyúrtak össze (ipari termelés, fizetések, részvénypiaci hozamok és a hozamgörbe meredeksége). E négy változó és a korábbi recessziók kapcsolatát azzal a Mahalanobis-távolsággal mérték, amit a század első felében még az emberi koponyák jellemzőinek mérésére használtak. Pontosabban arra, hogy egy adott koponyát leíró számok hogyan viszonyulnak egy adott csoportra jellemző átlagokhoz (egy pont és egy eloszlás közötti kapcsolatot vizsgálja tehát a módszer).

Alább látható az így fejlesztett, KKT-indexnek nevezett mutatószám alakulása (folyamatos vonal), illetve a korábbi recessziók (szürke sávok). Az index alakulása sok esetben előre jelezte, legalábbis valószínűsítette a közelgő recessziót.

Közgazdászok nagyon nem értenek egyet abban, hogy várható-e recesszió az USA-ban, sokak szerint legfeljebb lassulás lehet, de az amerikai kiskereskedelmi forgalom és az ingatlanpiac is kimondottan jól teljesített az év elején, ami ellensúlyozhatja az ipar gyengélkedését (amit az amerikai-kínai kereskedelmi háború, újabban pedig a koronavírus is fokozhat). Épp emiatt kezdték egyre többen 2020 helyett 2021-et emlegetni, mint egy lehetséges recesszió évét.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés