Nem csak növekedési rekorder a magyar gazdaság, de 70 százalékát már a szolgáltatási szektor adja

2020. március 4. 13:40
Magyarországon volt a legnagyobb a gazdasági növekedés az Európai Unióban tavaly – mondta a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szerdán, a Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézet Fintelligence című pénzügyi kultúra konferenciáján és szakmai napján.

A költségvetési hiány háromszázalékos volt, folyamatos csökkenő tendenciát mutat, az államadóság GDP-hez viszonyított aránya pedig 66,3 százalékos volt. Ez csaknem 4 százalékponttal jobb, mint a megelőző évben. Ez kiemelkedő érték – közölte Gion Gábor.

Szólt arról is, hogy a jó eredmények hátterében a foglalkoztatottság és a beruházási ráta növekedése, a bér- és adómegállapodások, a fegyelmezett fiskális politika áll.

A növekedés a következő években is fenntartható lesz, bár a koronavírus gazdasági hatásai közbeszólhatnak – tette hozzá.

Az államtitkár jó hírnek nevezte, hogy a gazdasági növekedés szerkezete megváltozott, az elmúlt évben már nem az export és az ipar, hanem sokkal inkább a szolgáltatás dominált.

A GDP 70 százalékát már a szolgáltatási szektor adta, „ennyit arról, hogy Németország összeszerelő üzeme vagyunk” – mondta Gion Gábor.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés