Kutatás: Orbán, de még Trump évértékelője is verte Fekete-Győrét Magyarországon

2020. február 22. 11:04

Írta: Oláh Dániel
Kétharmaddal nyerte Orbán Viktor az online térben az évértékelők küzdelmét Bauer Zsófia szociológus és Mezei Márk kommunikációs szakember – a Makronómhoz eljuttatott – kutatása szerint. Elemzésüket alább teljes terjedelmében közöljük.

Február az évértékelésekről szól. Az elmúlt hónap politikai diskurzusait egyértelműen az egyes pártok évértékelő beszéde tematizálták. Az Ynsight Research és a Silberstein and Partners social media kutatásában azt vizsgálta, milyen lenyomatai voltak az évértékelőknek a hazai online térben, milyen reakciókat váltottak ki a követőkből, melyiknek mennyire sikerült megmozgatni az online közéletet. Az eredményekből az látszik, hogy

a miniszterelnök minden tekintetben „vitte a pályát”, míg a momentumos Fekete-Győr András alig jutott szerephez az online sajtóban.

De lássuk az eredményeket!

Bauer Zsófia és Mezei Márk

Beszédek időszaka 

A vizsgált időszakunkban három magyar évértékelőt hallhattunk, február 1-én Fekete-Győr András a Momentum Mozgalom vezetője, február 9-én Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke, rá egy hétre február 16-án pedig Orbán Viktor miniszterelnök értékelte hazánk elmúlt egy éves tevékenységét. (A helyzet érdekessége, hogy ebben az időszakban Donald Trump amerikai elnöktől is hallhattunk egy értékelőt, február 4-én mondta el a kongresszus előtt a State of the Union beszédét, amelynek ugyan magyar vonatkozása közvetlenül nem volt, mégis sokszor bevonta a magyar netezőket a téma.) 

Eltérő netes lenyomat

 

A három (+1) beszéd azonban közel sem azonos hatást váltott ki a netezők körében – teljesen eltérő lenyomatokról beszélhetünk.
A három magyar pártelnök beszédei közül egyértelműen a regnáló kormány miniszterelnökéé váltotta ki a legmagasabb interakciót a netezők körében, ő tematizálta legjobban a hivatalos portálokat, az organikus beszélgetéseket, valamint az elhangzott beszédre érkező reakciókat. Ez az eredmény azonban önmagában nem teljesen meglepő, hiszen a hagyománnyá vált, 22. alkalommal megtartott évértékelőt – a pódiumon álló személytől függetlenül – minden évben hatalmas érdeklődés övezi. 

 

A különbségek háttere

Fekete-Győr András értékelője a másik két szereplőjéhez képest alig jelent meg a hivatalos hírportálok felületein. A február 1-én tartott beszéd gyakorlatilag ugyanannyi interakciót váltott ki, mint Orbán Viktor beszédének január 29-i bejelentése – míg az online hírportálokon az értékelő bejelentéséről több mint kétszer annyi cikk született, mint magáról a momentumos beszédről.

Fekete-Győr beszédének tartalmával szinte alig foglalkozott az online sajtó.

A jobboldali portálokon kiemelkedő téma volt azonban az eseménnyel kapcsolatosan, hogy a Momentum évértékelőjén volt SZDSZ-es prominensek is jelen voltak. Míg a hivatalos online jelenlét szerény volt, a kommentelők azért foglalkoztak a beszéd tartalmával is, de a másik két évértékelőhöz képest jóval szerényebb mennyiségben. Azt is mondhatnánk, hogy a trumpi State of the Unionnak is komolyabb hatása volt a magyar online térben, mint a Momentum évértékelőjének.

Ezzel szemben jóval többet foglalkoztak mind a hírportálok, mind a követők Gyurcsány évértékelőjével. A legnagyobb reakció tömeget a beszéd napján váltotta ki, de megfigyelhetünk egy második kiugrást is. A DK elnöke ugyanis a miniszterelnök évértékelőjének napján nemcsak kritizálta azt, hanem mintegy „ellenpontozásul” ismét megosztotta sajátját Facebook oldalán (így több mint 200 ezren látták a videót). Az interakció egy része azzal kapcsolatos, hogy Gyurcsány hivatalos Youtube csatornáját éppen az évértékelőkor tiltották le – a követők pedig elhallgattatást sejtettek az esemény mögött.

Kimagaslóan nagy érdeklődés övezte Orbán évértékelőjét, amelyet élőben is lehetett követni a Facebook oldalán. A videót több mint 230 ezerszer nézték meg csak ezen a fórumon – de további százezres nézettséget regisztráltunk más online csatornákon. Az évértékelőről szignifikánsan több online cikk született, mint a korábbiakról, valamint az online reakciók száma is hatalmas kiugrást mutat a többi trendjéhez képest. A beszédben megfogalmazott stratégiai bejelentések közül elsősorban a környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos állításokkal foglalkoztak a netezők, valamint feltűnően sok bejegyzés született a miniszterelnök kezein lévő kék foltokkal kapcsolatban is.

Ki, hol juthatott szerephez

 

A Facebook volt a vélemény-nyilvánításnak a domináns színtere. Az élő Facebook-os közvetítéseket közel fél milliószor látták és folyamatosan érkeztek a megjegyzések, reakciók. Az évértékelők elemzésével foglalkozó cikkek megosztásai alatt alakult ki még jelentős követői párbeszéd. A beszédek eltérő megjelenése az online hírportálokon, főleg a momentumos beszéd feltűnő hiánya, valamint a beszéd tartalmának részletes elemzésének elmaradása az egyes portálok szigorú pártpolitikai elköteleződésére utal.

 

Ha a reakciók érzelmi töltetét vizsgáljuk, az általános magyar közéleti diskurzustól eltérő tendenciával találkozhatunk. A beszédek időpontjában, az elő közvetítés során és utána érkező biztató, elismerő bejegyzések és gratulációk miatt a pozitív reakciók száma meghaladja a negatívokat. Természetesen ez elsősorban a saját tábornál jelenik meg, valamint az egyes politikai oldalakhoz köthető médiumok kommentszekciójában, vagy hivatalos közösségi média csatornáin. De természetesen a túlfűtött, heves viták, pártpolitikai csatározások sem maradtak el (elsősorban Gyurcsány, valamint Orbán beszédének tartalmával kapcsolatban) de ezt megszokottnak tekinthetjük a magyar politikával kapcsolatos online megnyilvánulásoknál.

Az Ynsight Research és a Silberstein and Partners csapata a netnográfiai social media kutatása során az évértékelőkkel kapcsolatos online diskurzusokat vizsgálta a 2020. január 20 és február 20 közötti időszakban. A magyar online térben megjelenő híreket, blogokat és organikus kommenteket, valamint a social média beszélgetéseket elemeztük.

A cikk szerzői:
Bauer Zsófia, Ynsight Research
Mezei Márk, Silberstein & Partners


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Maguk az ellenzéki közéleti figurák is egy Orbáncentrikus világképben élnek. Orbánorbánorbán, ezt hajtogatják, mint a papagájok. Feri ezek közt is kitűnik persze a maga bornírtságával, de ennyi, ebből a társulatból ez a max. amit ki lehet hozni.

Schiffert gyakorlatilag a partvonalra szorították, pedig szerintem ő volt az egyetlen az ellenzéki oldalon, aki egyrészt nem volt patológiásan orbánfóbiás, másrészt össze tudott rakni két értelmes gondolatot, és azt érthetően el tudta mondani. Maradt nekik Feri, az élet császára, mint a baloldal karizmája.

Fegyőr nem viszonyítási alap: semmitmondó általánosságokon, és a szokásos szitkozódásokon kívül nem produkált semmit. Olyan, mint a pártja.

Nyugodj meg, Orbán évértékelőjét eredetiben nézték a legtöbben, a többi nem volt számottevő.

Az egyetlen levonható és tanulsággal bíró következtetés az, hogy a boomerek rákaptak a facebookra.

a napelem atomerőmű

Ez a kígyóvállú Sámuel Tibor rekrenáció volt már nővel? Csak úgy kiváncsiságból.

Minden józan megfontolásnak mondana ellent, ha ez a pali (Fegyőr) tartósan tudna a politikából megélni. Ez egy Vona szerű alak, de miután nyilvánvalóan és bizonyítottan a külföld érdekeit szolgálja a magyarral ellentétben, még rosszabb. Fura, h. ez az egyetemi ifjúság számára NEM világos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés