Szijjártó: Folytatni kell a gazdasági dimenzióváltást

2020. január 29. 11:12
Folytatni kell a gazdasági dimenzióváltást, a magyar beruházáspolitika ennek megfelelően a fejlesztéseket ösztönzi a termelés helyett – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer, DUIHK) budapesti évnyitó rendezvényén.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a kormány idén a technológiai színvonal, a hozzáadott érték és a kutatási-fejlesztési tartalom alapján dönt a beruházási támogatásokról. Átalakított ösztönzési rendszerének köszönhetően Magyarország az erősödő globális versenyben is vonzó befektetési célpont maradhat  tette hozzá.

Keleti nyitás

A miniszter kiemelte az autóipari beruházások, azon belül is elektromobilitáshoz kapcsolódó gyártási kapacitások bővítését. Felhívta ugyanakkor a német vállalatok képviselőinek figyelmét arra, hogy

beruházási érték alapján az ázsiai cégek tavaly 60 százalékos részesedést értek el Magyarországon,

és a tárgyalás vagy előkészítés alatt álló befektetések többsége is keletről érkezhet.

A miniszter abban bízik, hogy a német vállalatok az idén növelni fogják a részesedésüket, de elismerte, hogy nélkülük nem születhetett volna folyamatos kiviteli és beruházási csúcs az utóbbi években. Magyarországon 6 ezer német cég csaknem 300 ezer munkavállalót foglalkoztat, és végleges adatok nélkül is valószínűsíthető, hogy rekordértéken zárt tavaly a két ország kereskedelmi forgalma – tette hozzá.

Szijjártó Péter üdvözölte azt is, hogy Magyarország 2019-ben lépést tartott a világ élvonalával a leginnovatívabb ágazatokban, és bebizonyította, hogy

sem a szigorú költségvetés, sem az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás nem zárja ki a növekedést.

Fel kell készülni a digitalizációra

A DUIHK elnöke üdvözölte, hogy a szervezet megalakulása, 1993 óta 4,4 milliárd euróról 57 milliárd euróra bővült a német-magyar áruforgalom értéke. Sávos András hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindkét ország gazdasága érzékeny a nemzetközi hatásokra, ezért számolniuk kell a Brexit és a kereskedelmi háborúk hatásaival, hosszabb távon pedig a technológiaváltással és a digitalizációval is.

A kamarai tagvállalatok versenyképességéhez a DUIHK is hozzájárul, igényeik alapján képzéseket indít, támogatási lehetőségeket teremt és ösztönzi az érintettek tapasztalatcseréjét – hangsúlyozta Sávos András.

Tájékoztatása szerint 2020-ban a szakképzett munkaerőt, a környezettudatosságot a digitális átalakulást tekintik a legfontosabb kihívásnak. Ezek jelentőségét senki nem vitatja, de sokkal kevesebben tudják elképzelni, hogy milyen kihívásokat jelentenek a vállalkozásaik számára a következő években – tette hozzá.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az IMF arra kérlel, ne mondjuk már azt, hogy unortodox a gazdaságpolitikánk, mert ők mindenkinek a magyar modellt ajánlják.
Most deutchs-ék jönnek tanulmányútra, ilyen sem volt még.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés