Ázsia gazdasága sem immunis a koronavírusra

2020. január 29. 15:29

Takács Zsolt
A kínai piacok bezuhantak, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a fizetőképes vásárlók otthon maradnak a Holdújév időszakában a koronavírus terjedése miatt. A közgazdászok szerint a lehetséges hatások egyelőre ismeretlenek.

Az újonnan megjelent halálos vírus megrendítette a világ második legnagyobb gazdaságának befektetőit, pedig csak most kezdődött el a betegség terjedése. A hatóság karantén alá helyezte a koronavírus gócpontjának számító Vuhant és egyre nagyobb a pánik az egész országban, a helyzet pedig globálisan is fokozódik.

Koronavírusos megbetegedések száma Ázsiában január 29-én.

Vírusveszélyben a gazdaság

Csütörtökön a legtöbb pénzügyi piac bezuhant Ázsiában, Kínával az élen. A vírus pont a turisztikailag legfontosabb időpontban robbant ki, így fokozottan visszahúzza a térség gazdaságait.

A vasútállomások és a repterek gyakorlatilag kiürültek és több mozipremiert is elhalasztottak.

A pekingi Tiltott Város – ami az egyik legkedveltebb turisztikai célpont Pekingben – vezetése indoklás nélkül bejelentette, hogy egy időre bezárnak.

A legtöbben attól tartanak, hogy a jelenlegi vírus akkora gondot okozhat, mint a 2003-ban kitört SARS vírus. Ez nagyjából 800 életet követelt és a gazdasági növekedés is megtorpant a hatására, a globális gazdaság értéke 40 milliárd dollárral csökkent a vírus miatt. 

Koronavírusos megbetegedések száma globálisan január 29-én.

A gazdasági növekedés megőrzése kulcsfontosságú Kína számára, mivel az elmúlt években az egyik legnagyobb mértékben növekvő gazdaság volt a világon, de egy SARS méretű járvány könnyen megakaszthatja a folyamatot. Az SARS után Kína hamar lábra tudott állni annak köszönhetően, hogy a nagy globális vállalatok rengeteg gyárat telepítettek az országba és onnan exportáltak a világba.

Kína gazdasága ma erősebb, mint 2003-ban volt, de gazdasági növekedés a kereskedelmi háború miatt nem volt ilyen alacsony az elmúlt 30 évben. Ráadásul nagyban függ az ország a belső fogyasztástól, ami a koronavírus következtében nagymértékben csökkenhet. 2003-ban a leginkább érintett ágazatok a közlekedés, a kiskereskedelem és a vendéglátás voltak.

Bizalmatlan hazai fogyasztók

Mo Chen, aki egy internetszolgáltatónál dolgozik Sanghajban elmondta a nemzetközi sajtónak, hogy haza akart utazni testévérével a családhoz Xianyang városába, ami 300 kilométerre fekszik Vuhantól. A vírus miatt azonban

ez lesz az első alkalom, mikor a Holdújévet nem a szüleikkel töltik.

A családi vakáció helyett Mo inkább tartós élelmiszereket vásárol és még a barátaival sem mozdul ki otthonról, a bátyja pedig elmondása szerint mindig a munkahelyén eszik, azonban most konyhai eszközöket vásárol, hogy otthon a felhalmozott ételekből saját maguk készítsék el az ételeket, akárcsak sokan mások.

A végleges hatásai a vírusnak egyelőre nem ismertek, de egyelőre úgy tűnik, hogy a hatóságok gyorsabban reagálnak, mint 2003-ban. Azonban a kínai cenzorok mindent olyan információt eltüntetnek, ami eltér a hivatalos narratívától. Elemzők szerint a gazdasági hatások nagyban függnek attól, hogy a kínai kormányzat hogyan kommunikálja a vírus terjedését.

Elmaradó rekordok

Vuhan nagyon fontos nemzeti közlekedési és kereskedelmi központ, valamint az autógyártásnak is meghatározó szereplője, mivel itt gyártanak többek közt a General Motorsnak és a Hondának.

Kína ma épp arra törekszik, hogy a hazai fogyasztók minél többet költsenek és ez hajtsa a gazdaságot. Peking arra törekszik, hogy egy az amerikaihoz hasonló fogyasztói kultúrát alakítson ki. Ez a folyamat egy olyan eseménynél, mint a koronavírus megjelenése,

törékennyé teszi az ország gazdaságát, mert elijeszti a vásárlókat a forgalmas helyekről.

A kínai fogyasztók bizalma már a 2019-es évben is megrendült, amikor a boltokban folyamatosan növekedtek az árak a sertéspestis miatt. Az események következtében egyre több család aggódik a jövőn és megtakarítást halmoz fel. „Sokkal kevesebb hazai aktivitást láthatunk ebben az évben a Holdújévkor, mint az megszokott” – mondta Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza. A betegség a legrosszabb időpontban jelent meg, mivel

tavaly a Holdújév alkalmával 860 millió dolláros bevétel jött össze az ünnepségsorozat első hat napja alatt.

Az elemzők szerint a tavalyi rekord biztosan nem fog megdőlni, mivel már filmpremiereket is halasztottak el egészségügyi kockázatokra hivatkozva és rengeteg üzlet zárt be ideiglenesen az országban.

Hongkong legnagyobb légitársasága, a Cathay Pacific korlátozta is járatait Vuhanba, a vállalatok pedig országszerte arra buzdítják az alkalmazottakat, hogy viseljenek maszkot és ne utazzanak. Azok a szolgáltató cégek, amelyek továbbra is üzemelnek, óvatosságra hívták fel a figyelmet. A kínai Uber, a Didi Chuxinx minden ügyfélnek elküldte üzenetben, hogy a biztonság érdekében a sofőrnek és az utasnak maszkot kell viselnie.

Hongkongot eddig is megtépázták a Peking-ellenes tüntetések, de a vírus megjelenése újabb csapást mérhet a fél éve recesszióban lévő gazdaságra. „A helyi üzletek nagyon rossz helyzetben vannak a tüntetések miatt és a koronavírus még egyet beléjük rúg” – mondta Tara Joseph, a hongkongi amerikai kereskedelmi kamara elnöke. A kamara elnöke azonban hozzátette, hogy túl korai lenne még pánikba esni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés