Ázsia gazdasága sem immunis a koronavírusra

2020. január 29. 15:29

A kínai piacok bezuhantak, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a fizetőképes vásárlók otthon maradnak a Holdújév időszakában a koronavírus terjedése miatt. A közgazdászok szerint a lehetséges hatások egyelőre ismeretlenek.

2020. január 29. 15:29
null
Takács Zsolt

Az újonnan megjelent halálos vírus megrendítette a világ második legnagyobb gazdaságának befektetőit, pedig csak most kezdődött el a betegség terjedése. A hatóság karantén alá helyezte a koronavírus gócpontjának számító Vuhant és egyre nagyobb a pánik az egész országban, a helyzet pedig globálisan is fokozódik.

Koronavírusos megbetegedések száma Ázsiában január 29-én.

Vírusveszélyben a gazdaság

Csütörtökön a legtöbb pénzügyi piac bezuhant Ázsiában, Kínával az élen. A vírus pont a turisztikailag legfontosabb időpontban robbant ki, így fokozottan visszahúzza a térség gazdaságait.

A vasútállomások és a repterek gyakorlatilag kiürültek és több mozipremiert is elhalasztottak.

A pekingi Tiltott Város – ami az egyik legkedveltebb turisztikai célpont Pekingben – vezetése indoklás nélkül bejelentette, hogy egy időre bezárnak.

A legtöbben attól tartanak, hogy a jelenlegi vírus akkora gondot okozhat, mint a 2003-ban kitört SARS vírus. Ez nagyjából 800 életet követelt és a gazdasági növekedés is megtorpant a hatására, a globális gazdaság értéke 40 milliárd dollárral csökkent a vírus miatt. 

Koronavírusos megbetegedések száma globálisan január 29-én.

A gazdasági növekedés megőrzése kulcsfontosságú Kína számára, mivel az elmúlt években az egyik legnagyobb mértékben növekvő gazdaság volt a világon, de egy SARS méretű járvány könnyen megakaszthatja a folyamatot. Az SARS után Kína hamar lábra tudott állni annak köszönhetően, hogy a nagy globális vállalatok rengeteg gyárat telepítettek az országba és onnan exportáltak a világba.

Kína gazdasága ma erősebb, mint 2003-ban volt, de gazdasági növekedés a kereskedelmi háború miatt nem volt ilyen alacsony az elmúlt 30 évben. Ráadásul nagyban függ az ország a belső fogyasztástól, ami a koronavírus következtében nagymértékben csökkenhet. 2003-ban a leginkább érintett ágazatok a közlekedés, a kiskereskedelem és a vendéglátás voltak.

Bizalmatlan hazai fogyasztók

Mo Chen, aki egy internetszolgáltatónál dolgozik Sanghajban elmondta a nemzetközi sajtónak, hogy haza akart utazni testévérével a családhoz Xianyang városába, ami 300 kilométerre fekszik Vuhantól. A vírus miatt azonban

ez lesz az első alkalom, mikor a Holdújévet nem a szüleikkel töltik.

A családi vakáció helyett Mo inkább tartós élelmiszereket vásárol és még a barátaival sem mozdul ki otthonról, a bátyja pedig elmondása szerint mindig a munkahelyén eszik, azonban most konyhai eszközöket vásárol, hogy otthon a felhalmozott ételekből saját maguk készítsék el az ételeket, akárcsak sokan mások.

A végleges hatásai a vírusnak egyelőre nem ismertek, de egyelőre úgy tűnik, hogy a hatóságok gyorsabban reagálnak, mint 2003-ban. Azonban a kínai cenzorok mindent olyan információt eltüntetnek, ami eltér a hivatalos narratívától. Elemzők szerint a gazdasági hatások nagyban függnek attól, hogy a kínai kormányzat hogyan kommunikálja a vírus terjedését.

Elmaradó rekordok

Vuhan nagyon fontos nemzeti közlekedési és kereskedelmi központ, valamint az autógyártásnak is meghatározó szereplője, mivel itt gyártanak többek közt a General Motorsnak és a Hondának.

Kína ma épp arra törekszik, hogy a hazai fogyasztók minél többet költsenek és ez hajtsa a gazdaságot. Peking arra törekszik, hogy egy az amerikaihoz hasonló fogyasztói kultúrát alakítson ki. Ez a folyamat egy olyan eseménynél, mint a koronavírus megjelenése,

törékennyé teszi az ország gazdaságát, mert elijeszti a vásárlókat a forgalmas helyekről.

A kínai fogyasztók bizalma már a 2019-es évben is megrendült, amikor a boltokban folyamatosan növekedtek az árak a sertéspestis miatt. Az események következtében egyre több család aggódik a jövőn és megtakarítást halmoz fel. „Sokkal kevesebb hazai aktivitást láthatunk ebben az évben a Holdújévkor, mint az megszokott” – mondta Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza. A betegség a legrosszabb időpontban jelent meg, mivel

tavaly a Holdújév alkalmával 860 millió dolláros bevétel jött össze az ünnepségsorozat első hat napja alatt.

Az elemzők szerint a tavalyi rekord biztosan nem fog megdőlni, mivel már filmpremiereket is halasztottak el egészségügyi kockázatokra hivatkozva és rengeteg üzlet zárt be ideiglenesen az országban.

Hongkong legnagyobb légitársasága, a Cathay Pacific korlátozta is járatait Vuhanba, a vállalatok pedig országszerte arra buzdítják az alkalmazottakat, hogy viseljenek maszkot és ne utazzanak. Azok a szolgáltató cégek, amelyek továbbra is üzemelnek, óvatosságra hívták fel a figyelmet. A kínai Uber, a Didi Chuxinx minden ügyfélnek elküldte üzenetben, hogy a biztonság érdekében a sofőrnek és az utasnak maszkot kell viselnie.

Hongkongot eddig is megtépázták a Peking-ellenes tüntetések, de a vírus megjelenése újabb csapást mérhet a fél éve recesszióban lévő gazdaságra. „A helyi üzletek nagyon rossz helyzetben vannak a tüntetések miatt és a koronavírus még egyet beléjük rúg” – mondta Tara Joseph, a hongkongi amerikai kereskedelmi kamara elnöke. A kamara elnöke azonban hozzátette, hogy túl korai lenne még pánikba esni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2020. január 30. 09:58
Közlekedés, kiskereskedelem, vendéglátás, vagyis nem lényeges területek, semmilyen hosszú távú hatást nem okoznak.
antioligarcha
2020. január 29. 17:27
Miért jut eszembe az 1990 előtti idők, amikor a Kádár rendszernek nem volt elég valutája, ezért 2 fő megoldás volt: 1., Aki nem volt jó elvtárs, azt nem engedték Nyugatra így valutát sem kellett neki adni. 2., Akit engedtek, az meg 50 dollárt vehetett maximum....... Nincs ezeknek elég valutájuk, ezért nem engedik menni a népet külföldre. Mert Kínába befelé azért lehet menni. Nagy baj lesz ebből.
ráadás-éve
2020. január 29. 16:55
Kína egy kicsit lemarad a globális versenyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik