Az amerikai recesszió előjelének tartják közgazdászok a növekvő költségvetési hiányt

2020. január 28. 9:38

Takács Zsolt
Az a globális vagyonkezelő, amely előre jelezte a 2008-as gazdasági világválságot, most felhívta a figyelmet, hogy Trump hatalmas költségvetési deficitet halmoz fel, aminek súlyos következményei lehetnek.

Az egyre növekvő amerikai költségvetési hiány azt bizonyítja, hogy a gazdaság nem működik igazán jól – jelentette ki az a vagyonkezelő, amely 2006 és 2007 környékén is megjósolta a recessziót, akkor, amikor mások még vakon bíztak a gazdaságban. Elemzők szerint legnagyobb probléma, hogy a költségvetési deficit kevés helyet hagy egy esetleges költségvetési beavatkozásra.

Az amerikai gazdaságnak az idei legfőbb célja, hogy 11 évre nyújtsa a jelenlegi folyamatos növekedés időszakát, ami egyelőre teljesíthetőnek is tűnik. A munkanélküliség továbbra is alacsony és a GDP-növekedés sem áll le, de a Kínával folytatott kereskedelmi háború fékezheti a növekedés mértékét.

Nem mindenki pozitív

Peter Schiff, az Euro Pacific Capital vezérigazgatója elmondta, hogy 2019-ben

az államadósság 1,2 trillió dollárral nőtt, ami havi 100 milliárdos növekedést jelent

és számításai szerint 2020-ban az adósság még gyorsabban fog nőni. „Ha erős gazdaságunk lenne, akkor az államadósság csökkenne, nem nagyobb lenne” – tette hozzá Schiff. Az ő szavára igazán érdemes adni a CNN szerint, mivel ő volt az, aki megjósolta a 2007-es piaci összeomlást.

A nemzeti adósság ilyen mértékű növekedése teljesen szokatlan. A kormányok általában akkor halmoznak fel költségvetési hiányokat, amikor recesszióban csökkennek az adóbevételeik, ami egyúttal élénkíti is a gazdaságot. Most viszont egy gazdasági fellendülés alatt nőnek a költségvetési hiányok. Legutóbb az amerikai költségvetési hiány akkor nőtt ilyen gyorsan, amikor az ország a 2008-as válságból igyekezett kimászni.

USA államadósságának alakulása 1990 és 2019 között

A Peter G. Peterson alapítvány szerint az államadósság mértéke nagyon veszélyes, mert egy gazdasági visszaesés esetén nagyon kevés mozgástér marad már a változtatásokra. Peter Schiff ennél valamivel nyersebben fogalmazva elmondta, hogy

az adósság csak egy újabb jel, hogy a recesszió úton van.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés