Több mint két és fél év után ismét elérhetővé vált a Wikipédia Törökországban

2020. január 16. 10:57

Több mint két és fél év után ismét elérhetővé vált a Wikipédia Törökországban – jelentette az NTV török hírtelevízió.

2020. január 16. 10:57
null

A török telekommunikációs hatóság helyi idő szerint 20 óra 30 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 30 perckor) oldotta fel az online enciklopédiára vonatkozó korlátozást.

Törökországban 2017. április 29-én „nemzetbiztonsági aggályokra” hivatkozva tiltották le a hozzáférést a Wikipédiához. A tilalmat azért rendelték el, mert az oldalon olyan bejegyzések szerepeltek, amelyek

terrorszervezetek támogatásával vádolták Törökországot.

A Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Foundation nevű non-profit alapítvány 2017 májusában nyújtotta be fellebbezését a török alkotmánybírósághoz.

Veszélyben volt a szólásszabadság

Az alkotmánybíróság tavaly december 26-án határozott úgy, hogy a Wikipédia 2017 óta tartó törökországi betiltása sérti a szólásszabadságot, valamint nem felel meg a demokratikus társadalmi rend követelményeinek. Emellett úgy találták, hogy az enciklopédia nem tartalmaz semmi olyan súlyosat, amely a korlátozást jogossá teszi. Az alkotmánybíróság döntése szerda reggel jelent meg a hivatalos közlönyben. A nap folyamán az

az ankarai bíróság is a tiltás feloldásáról határozott, amelyik annak idején a korlátozást elrendelte.

A jogi felhatalmazás birtokában a nap végén a török Információtechnológiai és Kommunikációs Intézmény (BTK) elérhetővé tette a Wikipédiát.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik