Nem tudni, hogy átmenetileg lassult-e a magyar ipar novemberben

2020. január 09. 15:48

Az előző hónapok adataival együtt lassuló tendenciát mutat a magyar ipar novemberi teljesítménye, az elemzők pedig azt latolgatják, vajon a rosszabbra fordult  külső konjunktúra mennyire fékezi a termelést, illetve a belső kereslet mennyire képes azt ellensúlyozni.

2020. január 09. 15:48
null

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott első becslése szerint tavaly novemberben 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,7 százalékos volt a növekedés.  Az előző hónaphoz viszonyítva a tavalyi évben ötödször csökkent a termelés novemberben, mégpedig 1,0 százalékkal az októberi 0,4 százalékos esés után.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy

havi alapon két egymást követő hónapban is csökkent az ipari teljesítménye, ami 2017 nyara óta először fordul elő

tavaly októberben és novemberben. Az elmúlt három hónapban látott erősen lassuló trend számos kérdést vet fel. A legnagyobb ezek közül, hogy ez csak egy átmeneti lassulás-e vagy esetleg Magyarországot is elérte a fejlett piacokon látott kedvezőtlen fordulat. Mivel a fejlett országokban zajló ipari recesszió nem látszik enyhülni, ez mindenképpen árnyékot vet a hazai ipar kilátásaira.

2019 egészében 6 százalék körül alakulhat az ipar növekedése, és az idén is legalább 4 százalék körüli bővüléssel kalkulálnak az ING elemzői.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint részben a munkanaphatással magyarázható, hogy elmaradt a várakozásoktól  az ipari termelés novemberi növekedése.  

A magyar ipar teljesítménye az elmúlt másfél évben teljesen elvált a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrától,

amit egyes új autómodellek gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is segített. A feldolgozóipari kapacitások további növekedését biztosítja beruházások érdemi növekedése is. Hozzátette, hogy ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása jelentős kockázatokat jelenthet.

Tavaly 6 százalékra gyorsulhatott az ipari kibocsátás növekedése a tavalyelőtti 3,5 százalékról, míg az idén 4,8 százalékos, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 4 százalékos növekedésre számít a Takarékbank elemzője.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője szerint is fontos volt novemberben a naptárhatás szerepe,  hiszen a kiigazított adatok szerint a növekedés mértéke minimálisan maradt csak el az év addigi részének átlagától. Ugyanakkor a német ipar gyengélkedésének begyűrűzése továbbra is jelentős kockázatot jelent.

Kérdés, hogy hosszabb távon a külső kereslet csökkenését a beruházások tartósan magas szintje mennyire tudja ellensúlyozni.

2019 utolsó negyedévében az ipar hozzá tudott járulni a gazdasági növekedéshez, bár az előző negyedévinél vélhetően mérsékeltebb ütemben. 2020-ban az ipari termelés növekedése megközelítheti az 5 százalékot, írta a makrogazdasági üzletágvezető.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője számára is kisebb negatív meglepetést hoztak a novemberi ipari termelési adatok. Úgy vélte, a novemberi számok ismeretében sem egyszerű megítélni az ipari kilátásokat, különösen úgy, hogy a havi teljesítmény erős volatilitása várhatóan a következő hónapokban is fennmarad.

Mindenesetre a hazai üzleti bizalmi indexek kedvezően alakultak az utóbbi időszakban,

emellett a korábban megvalósított beruházások folyamatos termőre fordulása is pozitív adatokat sugall. A német ipari teljesítmény kedvezőtlen alakulása azonban komoly figyelmezető jel, mert bár a magyar és a német ipari teljesítmény elvált egymástól az elmúlt hónapokban, kis és nyitott gazdaság lévén nem várható, hogy Magyarország teljesen függetlenedni tudna a főbb exportpiacaitól.

Összességében Nyeste Orsolya  úgy látja, hogy az ipar rövid távú kilátásai még mindig kedvezőek, a középtávú kilátásokban azonban jelentősek a bizonytalanságok. Úgy vélte, a 2019-re várt 6 százalék feletti ipari termelés után az idén valamivel 5 százalék alá lassulhat az ipari kibocsátás növekedési üteme.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemvagyoksanyi
2020. január 14. 21:15
Ez egy közepesebbnél is gyengébb blog, nem unod még a reklámozását?
egyvilág
2020. január 14. 21:15
Amit a gazdasági növekedésről (és fejlődésről) tudni kell: http://egyvilag.hu/temakep/097.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik