További gazdasági fellendülést jelzett a BMI decemberben

2020. január 03. 10:03

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 53,9, ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2018-ban a trend végig kedvező képet mutatott, ami folytatódott 2019-ben is, közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön.

2020. január 03. 10:03

A 2019 december havi index nagyobb a novemberi (53,1) értéknél, és a hetedik legmagasabb decemberi adat, értéke felülmúlja a hosszú távú decemberi átlagot (52,4), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,1).

Az MLBKT közleménye szerint a felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt novemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A termelési mennyiség indexe nőtt novemberhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hatszor volt ennél magasabb decemberben.

Az új rendelések indexe némileg erősödött, azt mutatva, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. Értéke átlag feletti, 1995 óta, eddig hét alkalommal mértek magasabb decemberi mutatót.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a tizenegyedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek ötödik alkalommal bővültek egy hónap szűkülés után. A decemberi indexérték az elmúlt évekhez képest átlag feletti, és a harmadik legnagyobb decemberi. Tavaly összesen tizenegy hónapban jelzett növekedést a mutató.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően decemberben csökkenésre utal. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti a korábbi decemberi adatokkal összevetve.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt 2019 utolsó hónapjában, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legnagyobb decemberi a közlemény szerint.

A késztermékkészletek szintje decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de üteme továbbra sem túl erős. Ennek ellenére a korábbi decemberi értékekhez viszonyítva átlag feletti, a nyolcadik legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egyhavi szűkülést megelőzően, azóta három hónapja tart a bővülő trend. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamat rajzolódik ki: értéke nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, amelynek 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik