Telekommunikációs és kerékpárgyártó üzemet adtak át a vajdasági gazdaságfejlesztési programban

2019. december 19. 23:01
A 21. század egyik legnagyobb kihívása a gazdaságban a technológia robbanásszerű változása, erre pedig csak innovációval lehet felelni – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerdán Szabadkán, ahol egy telekommunikációs cég fejlesztését adta át.

Kiemelte: a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében szerdán olyan fejlesztéseket adtak át, amelyekkel megvalósulhat az innováció.

Az államtitkár rámutatott, hogy Európa békéje, prosperitása, fejlődése a keresztény kulturális talapzatra épül. Mint mondta: a kereszténység nemcsak vallás, hanem életmód, életstílus, értékrend is egyben. Ehhez az életmódhoz tartozik a kapitalizmus is olyan értelemben, hogy azt az egykor a Rajna menti protestáns vidékeken megjelent vállalkozók megteremtették – részletezte.

Kifejtette, hogy az akkori vállalkozók tisztán gondolkodtak, „érték volt számukra másoknak munkát adni, a térségük felvirágoztatásában részt venni, együtt lélegeztek a munkavállalókkal, otthonuknak érezték a területet, ahol éltek, és ez tudta garantálni azt, hogy azok a térségek felvirágoztak, és tartósan fejlődni tudtak”. Ma a világ egyik legfejlettebb régiójának számít Nyugat-Európa, és ehhez közelít Közép-Európa is – húzta alá György László.

„Ez az a rendszer és életmód, amely Európát naggyá tette, és amely követendő példává teszi más régiók számára” – magyarázta. Hozzátette, hogy erre az alappillérre épül az Európai Unió, és Magyarország ezért támogatja Szerbia mihamarabbi uniós csatlakozását. „Támogatjuk, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagja legyen, hogy a magyar közösségek, amelyek reményeink szerint ennek a vállalkozásfejlesztési programnak köszönhetően is egyre közelebb kerülnek egymáshoz, még közelebb kerülhessenek” – magyarázta az államtitkár Szabadkán.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megköszönte a magyar kormány támogatását és a partneri viszonyt, amely nemcsak anyagilag, hanem erkölcsileg és politikailag is fontos volt a vajdasági magyar közösség számára az utóbbi években.

A gazdaságfejlesztési program keretében Topolyán egy kerékpárgyártó üzemet adtak át szerdán. Elhangzott: a program 23 nagyléptékű fejlesztéséből ezzel 21-et adtak át, emellett több mint tízezer szerződést írtak alá a pályázatok keretében, és több mint ezer munkahely jött létre.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza az idén indult, ebben az idegenforgalom is kiemelt helyet kapott.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés