A szlovén nemzeti bank csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését

2019. december 17. 14:03
A szlovén nemzeti bank kedden csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését: a korábbi 3,2 százalékról az idén 2,6 százalékra, jövőre 2,9 százalékról 2,5 százalékra.

A prognózis szerint 2021-re és 2022-re szintén 2,5 százalékos gazdasági növekedést várnak.

Az export stabil növekedésével párhuzamosan a gazdasági növekedés fő mozgatórugója a belső kereslet lesz. A gazdasági aktivitás az euróövezeti átlagot meghaladó ütemben folytatódik – írták a jelentésben.

Hozzátették: a munkaerő-piaci helyzet várhatóan továbbra is kedvező marad, ugyanakkor az ország öregedő népességének kihívásaival együtt a strukturális egyensúlyhiányok is előtérbe kerülnek. Az alacsony munkanélküliségi ráta környezetében ezek az aránytalanságok, az előre jelzett időszakban hatással lesznek a foglalkoztatás bővülésének ütemére – hangsúlyozták.

A jelentés szerint marad az erőteljes bérnövekedés, ami a törvényben előírt minimálbér, valamint a tavaly a kormány és a közszférában dolgozók között született bérmegállapodás következménye.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az érdekes, hogy az erőteljes bérnövekedés marad, miközben jelentősen megvágták a növekedési kilátást. Egy nagy Görögország lesz az EU-ból előbb-utóbb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés