A bankrendszer jövedelmezősége kiemelkedő, de a működési költségek magasak

2019. december 6. 10:49
A magyarországi bankrendszer jövedelmezősége kiemelkedő, de csökkenteni kell a működési költségeket, javítani kell a hatékonyságot – mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyen a jegybank  Pénzügyi stabilitási jelentését mutatták be.

A bankok többsége 10 százalék feletti jövedelemarányos nyereségre (ROE) számít hosszútávon, azok a pénzügyi intézmények, amelyek nem, vagy csak lassan alkalmazkodnak a változó feltételekhez, nem tudják majd fenntartani a jövedelmezőségi szintjüket – mutatott rá Dancsik Bálint, az MNB vezető közgazdasági elemzője.

Az európai és a magyar bankrendszer számára a jövőben csökkenő profitabilitás és a digitalizáció jelenti a legjelentősebb kihívásokat. A vállalati hitelállomány nemzetközi összehasonlításban is dinamikusan bővül, azonban ez a folyamat nem jelent kockázatot a pénzügyi szektorra – fűzte hozzá.

A teljes vállalati hitelállomány éves növekedési üteme a harmadik negyedévben 15,4 százalékot ért el, ezzel párhuzamosan a kis- és középes vállalkozásoknak (kkv-knak) adott kölcsönök éves bővülése a harmadik negyedévben 14,7 százalékot tett ki. Tavaly is csökkent a jelentősen eladósodott vállalatok száma, azonban a részesedésük a teljes vállalati hitelállományból már emelkedett – mutatott rá az MNB vezető közgazdasági elemzője.

A háztartások hitelezésében a babaváró hitel jelentősen megugrott, ennek következtében csupán a lakáshiteleknél látható enyhe elszívó hatás – tette hozzá.

Dancsik Bálint arról is szólt, hogy nemzetközi összehasonlításban, GDP-arányosan még jelentős a tere a lakossági hitelállomány további növekedésének. A lakosság egyre inkább a hosszú futamidejű, fix kamatozású  hiteleket részesíti előnyben, ami stabilitást eredményez az ügyfelek hitelezésében. Most olcsóbb egy fix kamatozású forinthitel, mint a válság előtt egy változó kamatozású, árfolyamkockázattal nyújtott svájci frank hitel – jelezte Dancsik Bálint.

A nem teljesítő vállalati hitelek aránya 5 százalék alá esett vissza,  ami a portfólió-tisztításnak és a hitelállomány bővülésének egyaránt köszönhető – jelezte a jegybank vezető közgazdasági elemzője.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés