Hírhedt gengszterhez hasonlította az új román pénzügyminiszter az elődjét

2019. november 14. 22:10
Al Caponéhoz hasonlította szociáldemokrata hivatali elődjét, és bűnszövetkezet létrehozásáért akar ellene feljelentést tenni Florin Citu (címlapképünkön), a múlt héten hivatalba lépett jobbközép román kormány pénzügyminisztere.

Csütörtöki sajtóértekezletén Citu azt állította: a Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztségviselőiből alakult bűnszövetkezet tudatosan aláaknázta és politikai holdudvara szolgálatába állította az ország költségvetését, amelyből kettő is létezett, a hírhedt chicagói gengszter módszere alapján, aki külön könyvelést vezetett az adóhatóság számára és egy másikat belső használatra.

A miniszter szerint a költségvetés valós adatait az ellenzék és Románia nemzetközi partnerei elől is eltitkolta a nemrég leváltott PSD-kormány.

Az államháztartási hiány tíz hónap alatt elérte a GDP 2,84 százalékát, és ha nem tesznek semmit, év végéig meghaladja a 4 százalékot – mondta.

Az első kilenc hónapban a költségvetés bevétele 22 milliárd lejjel (1547 milliárd forint) maradt el a tervezettől, amelynek a fele behajtatlan adó, a másik fele pedig le nem hívott európai támogatás. Citu szerint a PSD-nek nem is állt szándékában felhasználni a Románia rendelkezésére bocsátott európai alapokat, mert az állami beruházások visszaszorításával próbáltak forrásokat biztosítani populista intézkedéseikhez.

A társadalombiztosítási költségvetésben az előirányzott 2,9 milliárd lejes többlet helyett ugyanekkora hiány keletkezett, az egészségbiztosítási pénztár pedig 1,8 milliárd lejnyi táppénz megtérítésével tartozik a munkáltatóknak.

Az előző kormánynak pénzügyi bűvészkedéssel, a számlák kifizetésének halogatásával sikerült a GDP 3 százaléka alatt tartania az államháztartási hiányt. Bevett gyakorlattá vált, hogy az állam meggondolatlan költekezésének számláját a magánszférával fizettették ki, szándékosan elodázva az áfa-visszaigénylések átutalását – közölte kormánya múlt heti első ülésén Ludovic Orban miniszterelnök.

Citu csütörtökön azt ígérte: az áfa-visszaigényléseknél felhalmozott 4 milliárd lejes tartozást még idén kifizetik. Szerinte az új kormány a hatályos törvény által előírt bér- és nyugdíjemeléseket is végrehajtja, és egyelőre az adóhatóság bevonásával tanulmányozza, hogyan lehetne mégis csökkenteni az államháztartási hiányt.

A PSD-kormány az utóbbi három évben 66 százalékkal növelte a minimálbért, a közszférában ötven százalékkal növekedtek a jövedelmek, míg a reálgazdaságban feleakkora volt a növekmény. Az átlagos nyugdíj is csaknem másfélszerese a három évvel korábbinak, Románia így ma már a költségvetése kétharmadát fizetésekre és szociális védelemre költi, a beígért állami beruházások nagy része pedig elmaradt.

Az Európai Bizottság múlt héten figyelmeztette Romániát, hogy az államháztartási hiány az idén GDP-arányosan 3,6 százalékra nőhet a tavalyi 3 százalék után, 2020-ban elérheti a 4,4 százalékot, 2021-ben pedig a 6,1 százalékot a tervezett jelentős bér- és nyugdíjemelések miatt.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tunya tud erről? :-)))))

A foci sem megy jobban:
" Eb-selejtezők: hazai pályán szállt el Románia, Magyarország már biztosan pótselejtezős

Rangadó
Rangadó
2019. 11. 15. 22:49
Gáláztak az olaszok és a spanyolok.

Svédország válogatottja 2-0-ra nyert Bukarestben Románia vendégeként a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők pénteki játéknapján, ezzel biztosította helyét a jövő évi kontinensviadalon.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a magyar válogatott kedden nem nyer Walesben, és nem szerzi meg a továbbjutást érő második helyet, a Nemzetek Ligájában elért eredménye alapján márciusban így is pótselejtezőt játszhat – írja az MTI.

A találkozót a román szurkolók viselkedése miatt a játékvezető egyszer félbe is szakította, és a játék végleges beszüntetését helyezte kilátásba. Az F-csoprot másik pénteki mérkőzését 7-0-ra nyerték a spanyolok Málta ellen."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés