Ultimátumot kapott, drámai vészhelyzetről beszél az olasz kormányfő

2019. november 8. 9:40
Drámainak és elfogadhatatlannak nevezte a kialakult helyzetet Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a szerda késő este tartott sajtótájékoztatóján, miután az ArcelorMittal acélcsoport bejelentette, hogy vagy megválik 5 ezer dolgozójától, vagy elhagyja Olaszországot.

Olaszország nem hagyja magát becsapni

Giuseppe Conte vészhelyzetről beszélt. Bejelentette, hogy a római kormány folyamatos egyeztetést indít el. Felszólította az ArcelorMittalt, hogy ne zárkózzon el a további egyeztetéstől, és gondolja újra olaszországi ipari terveit. A kormány csütörtökön a szakszervezetekkel tárgyal.

Egész Olaszország számára hatalmas csapás lenne, ha az ArcelorMittal elhagyná olaszországi gyárait – hangoztatta Giuseppe Conte.

Elmondta, hogy a francia-brit-indiai acélcsoport nem azért akar felhagyni az olaszországi termeléssel, mert nem látja garantáltnak a tevékenységét az érvényes jogszabályok mellett. Conte kifejtette, hogy az ArcelorMittal döntésének igazi indoka az, hogy a csoport a jelenlegi évi 4 millió tonna olaszországi acélgyártást nem tartja elegendőnek ipari befektetései fedezéséhez, ezért 5000 dolgozó elbocsátását akarja elérni. Ezt a római kormány elfogadhatatlannak tartja.

„Az ArcelorMittal tudta, mit vállal, ezek után nem szeghet szerződést. Olaszország nem hagyja magát becsapni” – hangoztatta Giuseppe Conte.

Az olasz kormány és az ArcelorMittal tulajdonosai közti szerdai tárgyalás mintegy három órán át tartott. Ezután Giuseppe Conte miniszterelnök külön kormányülést hívott össze, majd sajtótájékoztatót tartott.

A tárgyaláson az olasz kormány több tagja, köztük Stefano Patuanelli gazdasági fejlesztésért felelős miniszter is részt vett. A nemzetközi csoportot a tulajdonos és egyben vezérigazgató Lakshimi Mittal és a pénzügyi igazgató Aditya Mittal képviselte.

Munkabeszüntetés

Ezzel egyidőben a legnagyobb olasz acélgyár, a tarantói Ilva több mint 8 ezer dolgozója 24 órás munkabeszüntetésbe kezdett szerda délután. A Fiom-Cisl fémipari szakszervezeti tömörülés meghirdette sztrájk a tulajdonosnak éppúgy szól, mint a kormánynak  hangoztatta az érdekképviselet. A sztrájkot később tovább hosszabbították egészen péntekig.

Az acélcsoport hétfőn jelentette be, hogy nem kívánja megerősíteni korábbi szerződéseit, és visszaszolgáltatja az államnak az olaszországi gyárakat, ahol több mint 10 ezren dolgoznak.

A világ legnagyobb acélipari csoportja döntését korábban úgy indokolta, hogy az olasz törvények bizonytalan jogi és operatív feltételeket teremtettek az ArcelorMittal tevékenységének folytatására. Az ArcelorMittal arra a jogszabályra utalt, amelyet az új kormány kezdeményezésére a parlament a napokban szavazott meg: ez – a korábbi gyakorlattal ellentétben – 

eltörölte az ipari nagyvállalatok vezetőinek korábban biztosított felmentést az esetleges környezetvédelmi károk következményeiért.

Az immunitás megvonását a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) szorgalmazta a korábbi munkaügyi miniszter Luigi Di Maio, a párt vezetője személyében.

Súlyos környezetszennyezés

Az Ilva-törvényként is ismert intézkedés a legnagyobb olaszországi fémgyár, a déli Tarantóban található Ilva menedzsereinek nyújtott garanciát, hogy egyebek között a vállalat átépítése során felmerülő környezeti károkért ne terhelje őket felelősség.

Az ArcelorMittal tavaly novemberben vette bérbe az Ilvát és a hozzá tartozó többi olaszországi üzemet, ahol összesen több mint 10 ezren dolgoznak. Tulajdonossá 2021-ben vált volna.

A visszalépéssel az acélipari létesítmények az állam kezébe kerülhetnek vissza, pontosabban a gyárak fölé kirendelt kormánybiztoshoz. Az 1905-ben alapított tarantói Ilvát és társüzemeit 2012 óta kormánybiztos vezette. Európa legnagyobb acélfeldolgozójáról van szó, amely

az olasz ügyészségek vizsgálataiban halálgyárként szerepel a Taranto térségében okozott súlyos környezetszennyezés miatt.

Az Ilva több részlegét a hatóságok ezért lezárták. Az új tulajdonos feladata éppen az acélüzem szanálása volt megfelelő környezetvédelmi átalakítással.

Az Ilva 2018-ban 4,5 millió tonna acélt állított elő. Az acélágazat az olasz GDP 1,4 százalékát adja. Elemzők szerint

az acélválságba a Conte-kormány akár bele is bukhat, ha nem talál minél előbb megoldást.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes "európai" törvények vannak azért... Ha jól értem, korábban büntetlenül szennyezhették a környezetet az ipari nagyvállalatok Olaszországban. Azért ez betyáros...

Meg az a másik párszáz olasz kormány. Mert náluk a kormányválság afféle népi játék... Ez egy vitathatatlanul "európai és demokratikus" ország úgynevezett politikai elitje. Hallottál bármiféle EU károgást az inkriminált törvénnyel kapcsolatban?

Igaz. Itt a tettes a nagytőke, a cél meg a profit. Rendben is volt minden.

Ó, boldog olaszok. Éltek volna át azt, amit mi csendben, lehajtott fejjel: a rendszerváltáskor egy millió munkanélküli lett.
Nem hiszem, hogy az olasz kormány nem tud ötezer embernek munkát adni.

Válaszok:
Antigoné | 2019. november 8. 10:21

Itt nemcsak a munkahelyekrők van szó (bár ezek is nagyon fontosak), a GDP-nek is súlyosan hiányozni fog a kieső termelés.

Válaszok:
pollip | 2019. november 9. 11:34

Persze. Nálunk is hiányzott. Simán visszaestunk a '70-es évek szintjére

Estek az acélárak. Trump megvámolja az európait is, oda már nem szállítanak.
Nyugat Európa gazdasága megtorpant, kevesebb az építkezés.
Csökkent az autógyártás is.
Nem kell annyi vas.
A baj az, hogy más sem, csak fák meg virágok a szivárvány minden színében.
Európa vagy a fejéhez kap, vagy fordul a kocka és bérmunkát végezhet indiai, kínai, amerikai cégeknek egy tál rizsért - a folyamat már elindult.
A pénz ma ott van, ahol lazábbak a környezetvédelmi szabályok. Lehet karbonlábnyomozni, csak nem lesz munka, nem lesz mit enni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés