Palkovics: A magyar gazdaság az Európai Unióban az egyik legdinamikusabb

2019. november 08. 09:01

A magyar gazdaság fejlődő pályán halad, ezt támasztja alá, hogy az elmúlt kilenc év alatt az Európai Unió egyik legdinamikusabban bővülő gazdasága lett. Ez részben a magyar járműipar teljesítményének is köszönhető, hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter levelében, amelyben a Thyssenkrupp-csoport 20 éves  magyarországi tevékenységét méltatta.

2019. november 08. 09:01
null

A miniszter szavait György László, az innovációs és technológiai minisztérium államtitkára tolmácsolta a cég jubileumi rendezvényén szerdán, Budapesten.

Palkovics László szerint Magyarország a magas technológiai igényű, jelentős hozzáadott értéket előállító ágazatok számára vált vonzó célponttá.

A nemzetközi beruházók közül kiemelkedik az autóiparban tevékenykedő Thyssenkrupp-csoport, amely két évtizeddel ezelőtt három doktorandus hallgató ötlete nyomán döntött úgy, hogy Budapesten kompetenciaközpontot alakít. Ez az intézmény mára kutatás- és fejlesztési központtá vált, ahol több mint 900 villamosmérnök, informatikus és gépész dolgozik, emelte ki a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy a Thyssenkrupp a budapesti kompetenciaközpont sikerei után döntött a további magyarországi terjeszkedésről, ezért Győrben, Jászfényszarun, Debrecenben és Pécsen is gyárat épített.

A vállalat által a helyszínen kiadott közlemény szerint Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyártanak, Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készítenek. Győrben futómű-összeszerelő üzem létesült, Pécsen pedig motoralkatrészgyárat építenek.

György László Palkovics Lászlót idézve elmondta: mindezeknek köszönhetően a Thyssenkrupp Magyarországon 2000 embernek ad munkát és családjuknak biztos megélhetést. Ehhez kapcsolódóan jelezte: a járműgyártás lendülete Magyarországon töretlen, tavaly több mint kétszeresére bővült az ágazat termelési volumene és termelési értéke is. Utóbbi 2018-ban már meghaladta a 8 ezer milliárd forintot, az idén pedig várhatóan felülmúlja a 9 ezer milliárd forintot. A szektor több mint 170 ezer munkavállalót foglalkoztat.

György László kiemelte Palkovics László szavait: bízom benne, hogy az a környezet, amelyet hazánk biztosít önöknek, és az elmúlt 2 évtized sikere megalapozta a következő évtizedekre is a jelenlétüket és gyümölcsöző együttműködésünket.

Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp autóipari területének magyarországi ügyvezetője az eddigi, 20 éves sikeres együttműködésért köszönetét fejezte ki Palkovics László miniszternek, aki megfogalmazása szerint központi szerepet játszott a társaság és Magyarország együttműködésében. Köszönetet mondott a városoknak is, ahol a vállalat kiépítette gyárait, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek, az egykori három doktorandus hallgatónak, illetve a társaság dolgozóinak.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Thyssenkrupp AG.  világszerte 78 országban mintegy 160 ezer munkavállalót foglalkoztat számos ipari és szolgáltató szegmensben. A vállalat autóipari ága 1999 óta tevékenykedik Magyarországon.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holder
2019. november 13. 11:07
Palkovics az Unió legdinamikusabban bővülő minisztere lett !
Hesperia
2019. november 13. 11:06
Szóljon már valaki ennek a jóembernek, hogy ő most itt a tudományért és a felsőoktatásért felelős miniszter, foglalkozzon már egy kicsit ezekkel is, ha ideje engedi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik