A mostani évtized egy elvesztegetett évtized volt

2019. november 6. 10:05

Csaba László
Qubit
Szinte minden mutatóban jelentős a lemaradás. Interjú.

„A köz- és világgazdaságtan szaktekintélyeként, akadémikusként mit gondol, a magyar gazdaság jól, mi több, jobban teljesít?

Közel sem teljesít olyan jól, mint ahogy azt a kormányzati propaganda kommunikálja. A magyar gazdaságnak sem a viszonylagos, vagyis az ország saját ligájában játszó államokhoz képesti teljesítménye, sem az ország egyedi mutatóival mérhető teljesítménye nem mondható jónak. Az azonos ligában játszó országokhoz, Romániához, Lettországhoz, Észtországhoz, Szlovákiához és a többi hasonló állam gazdaságához képest szinte minden mutatóban jelentős a lemaradás, az egy főre jutó jövedelemben éppúgy, mint a versenyképességi mutatókban. Az észtek látványosan előttünk járnak minden mutatóban, miközben 1990-ben országuk még az orosz birodalom perifériája volt.

Egykori éllovas pozíciónk az előző évtizedben egyértelműen elveszett,

a mostani évtized pedig, aminek a végét tapossuk, egyértelműen elvesztegetett évtized volt, minden lehetséges mutató szerint. Nemhogy nem zárkózunk fel, de még jobban lemaradtunk.

Az a tény önmagában figyelmeztető, hogy a foglalkoztatottak 10-15 százaléka külföldre távozott ebben az évtizedben. Ez egy rettenetesen magas arány, ez Moldova, Litvánia szintje. Az országon belül nincs megfelelő mennyiségű befektetési lehetőség. A nemzeti bank apparátusa, még ha szépen becsomagolva is, évek óta azt kommunikálja, hogy ha nem változik a gazdaságpolitika, nagyon nagy baj lesz. Nemzeti banki elemzők szerint a bankon kívül vélhetően el sem olvassák a jelentéseiket. A kormánypropaganda mindig 3-6 hónapos távra tekint, emiatt szinte kizárólag hamis adatokkal operálnak, ilyen rövid időtáv ugyanis semmit nem mond a fenntarthatóságról. A Gyurcsány-korszakban ugyanez történt. A 2010 utáni évtizedről pedig még azt sem lehet elmondani, hogy a minőségi tényezők kompenzálták volna a mennyiségi növekedés lassulását.

Ahová a 2008-2009-es gazdasági válság után elértünk, az nagyjából a 2006-2007-es szint.

Ez nem egy nagy teljesítmény, a víz tetejére a leszorított labda általában magától is visszatér. Mindez nem arra utal, hogy akkora sikertörténet lenne a magyar. (...)

Ha elfogadjuk, hogy a Magyarországot közel egy évtizede uraló politikai rendszer épp a legutóbbi válság hátán kapaszkodott fel atombiztosnak tűnő pozíciójába, elképzelhető, hogy a belátható időn belül érkező gazdasági visszaesés kimozdítja a helyéből? 

Szemben Tölgyessy Péterrel azt gondolom, hogy Anna nem örök, véleményem szerint nem indokolt 2030-ig tervezni, csak mert a kormányfő erre készül. Az ellenzék idén októberre szemmel látható módon képes volt rájönni, hogy a magyar választási törvény egy kétpártrendszerre szabott törvény. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy a szerelemházasságoknak esélyük sincs,

érdekházasságokat kell kötni.

Utóbbi egyébként nemcsak lehetséges, de működőképes is. 

Csak nem olyan problémákkal kell foglalkozni, mint például a Jobbik által az állóvízbe dobott kémiai kasztráció kérdése. Ez nem is a kormány feladata. Feladata viszont a választási törvény vagy az elszámoltatás, mint ahogy feladata a globális felmelegedés kezelésének a kérdése, vagy a minőségi oktatás és az elfogadható egészségügy is. Ha a nagy egészet nézi, a széles koalíció ezekben a kérdésekben vígan tud együttműködni, mert ehhez nem kell azonos ideológiai platformon lenni. Ráadásul

a Borkai-ügyből teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz környékén egy évtizeddel ezelőtt még tapasztalható értékközösség mára ugyancsak nyomtalanul eltűnt.

Hatalmas űr tátong az ideológia és a gyakorlat között, márpedig ez mindenfajta nemzetközi tapasztalat szerint aláássa az önkényuralmat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 147 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A köz- és világgazdaságtan szaktekintélyeként, akadémikusként mit gondol, a magyar gazdaság jól, mi több, jobban teljesít?"

Nem kéne ilyen feltűnően benyalva alákérdezni... az egész totál hiteltelenné válik. Már eleve azzá teszi ez az állandó károgás. "Szinte minden mutatóban rosszul teljesítünk". Na persze.

Mihez képest? 2002-2010-hez viszonyítva alig van olyan mutató, amiben ne javítottunk volna.

"Az a tény önmagában figyelmeztető, hogy a foglalkoztatottak 10-15 százaléka külföldre távozott ebben az évtizedben."

Ezt honnan veszi? A KSH adatai alapján nagyjából 230 ezren vándoroltak ki ebben az évtizedben. Ha feltételezzük, hogy mind foglalkoztatottak voltak, ez akkor is kb 5-6%.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. november 6. 11:34
Csomorkany | 2019. november 15. 7:34

Úgy tűnik, hogy Orbán politikai éleslátása megnyilvánult azzal, hogy nem csinált 2010-ben ebből a hazug féregből valakit.

Már csak azért is érdekes, hogy hazudik a kivándorlásról, mert a foglalkoztatottak száma utoljára talán a szocializmusban volt ilyen magas. És akkor még bőven 10 millió felett voltunk lélekszámban.

Ráadásul Magyarországról a térségbeni országokhoz képest kevesen mentek ki.
Egyszerűen hazudik a "professzor".

Az éllovas pzició addig tartott, amig ki lehetett árúsítani az országot.

"A mostani évtized egy elvesztegetett évtized volt
2019. november 6. 10:05
CSABA LÁSZLÓ "

Igaz, nagyon igaz...
Annyiban mindenképp, hogy a betervezett projektet a mentoraid nem tudták végrehajtani.
Magyarországot nem sikerült "felvásárolniuk", magyarul, hűbéressé tenniük, és még csak évi 2000 milliárdos "védelmi pénzt" sem sikerült rákényszeríteni a Soros-spekulánsnak és bandájának a magyar államra...

Nem segítettél te semmit, ellenkezőleg, okoskodsz, s még büszke is vagy rá.
Agnieszka 2019. november 6. 11:36

Kérdezném Csaba Lászlótól, hogy, ha egyaránt baj az, hogy a kormány 3-6 hónapos távlatokban
gondolkodik és az is, hogy 2030-ig tervez, mi az a tervezési időhorizont, ami neki személyesen
megfelelne.

Horthy Miklós gyere vissza:
Az egy főre jutó magyar bruttó hazai össztermék (GDP) történelmileg az osztrákhoz viszonyítva:

1870-ben 58.6%
1910-ben 60.8%
1938-ban 74.6% (A Horthy-rendszer békeidőszakának végefelé)
1970-ben 51.6%
1990-ben 38.2% (A kommunista rendszer végére)
2000-ben 34.6%
2010-ben 34.7%
(Forrás: Hetek, Hazafi Zsolt, 2013. július 19.)

A ceu-n nem mondhat mást:-)

Más szám meg nem is szerepel az egész interjúban...

Azért elárulhatná Cs.L., hogy szerinte mit lehetne tenni; mert amit mondott, attól okosabbak nem lettünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés