2010-ben még lefegyverzett honvédségünk volt, ma már osztrák fegyvergyárat vásárol Magyarország

2019. november 6. 10:02
Magyarország megvásárolta a brit-osztrák Hirtenberger Defence Systems fegyvergyárat, ezt jelentette be Maróth Gáspár, a kormány fegyverkezési programját irányító kormánybiztos a Magyar Nemzetnek.

„Bő kilenc éve a polgári kormány egy lényegében lefegyverzett honvédséget örökölt meg, mára viszont nemcsak a lemaradást sikerült több területen behozni, de a magyar állam megjelent a nemzetközi porondon is: most Ausztriában vásárol nagy múltú, aknavetőket gyártó üzemet, a közelmúltban pedig együttműködést kötött az Airbusszal és egy cseh céggel. Az előbbi részeként a francia-német hadiipari óriás helikopterei­hez gyártunk mozgóalkatrészeket, az utóbbinak köszönhetően Európa egyik legmodernebb kézifegyvergyára működhet Kiskunfélegyházán” – derült ki az interjúból.

„Hosszú tárgyalássorozat után pedig az állam megvásárolta a brit–osztrák Hirtenberger Defence Systems nevű hadiipari céget. A társaság 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével, gyártásával. Élenjáró technológiával van jelen a nemzetközi piacon, világszerte ismert innovatív megoldásairól és termékei kiváló minőségéről” – mondta a kormánybiztos.

A cég irányításában vagy személyi összetételében nem lesz változás, de

a magyar tulajdonnal megjelenhet a képzett magyar munkaerő is.

Maróth elmondta, hogy „számunkra kulcsfontosságú a vállalat üzleti, technológiai tevékenységének, valamint az ügyfelekkel ápolt kitűnő munkakapcsolatának fenntartása, sőt továbbfejlesztése. A továbbiakban nemcsak a gyár irányítóira, hanem minden dolgozójára ugyanúgy számítunk.” A kutatás-fejlesztésben és a legnagyobb hozzáadott értékű területeken azonban tér nyílik a magyar mérnökök szerepvállalására is.

Fontos, hogy

a vállalat megvásárlásával Magyarország információt, fejlett tudástechnológiát szerzett

és újabb lépést tett afelé, hogy külföldi tevékenységből hozzanak haza profitot a magyar vállalatok. 

„Ez a tranzakció is beleillik a magyar miniszterelnök által nemrég bejelentett tőkekihelyezési stratégiába. Olyan üzemet vásároltunk, amelynek kapacitásai évekre előre lekötöttek, termékeinek hosszú távú kifutása van a nemzetközi piacokon, üzemeltetése pedig rentábilis. A cég megvételével ugyanakkor olyan tudáshoz jutottunk hozzá a hazai, korábban teljeskörűen felszámolt nagy kaliberű lőszerek gyártásának területén, amelyet önerőből négy-öt évbe és sok-sok milliárdnyi adóforintba került volna elérni” – derül ki az interjúból.

Borítókép: HDS


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 2 megoldás a jó, szerintem secus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés