Svédországot előzi Magyarország kiberbiztonságban

2019. október 31. 12:31

Takács Zsolt
Magyarország jól áll a kiberbiztonság területén, a távközlési világszervezet (ITU) legutóbbi kiberbiztonsági helyzetértékelése alapján az ország a felkészültséget tekintve a 19. helyre került Európában, ami jelentős előrelépés – mondta a Bencsik Balázs, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének igazgatója.

Az igazgató úgy fogalmazott: Magyarország nem áll rosszabbul, mint bármelyik európai uniós állam, ugyanakkor nálunk is erősíteni kell azoknak a szakembereknek a képzését, akik a kiberbiztonságot érdemben tudják javítani.

Bencsik Balázs elmondta: a konferencia fő célja, hogy a kormányzati, állami szektor, valamint a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető szolgáltatók képviselői egyeztessenek az aktuális kiberbiztonsági helyzetről, trendekről, és prognózist adjanak a jövőre.

Szabó Hedvig, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója a konferenciát megnyitva jelezte:

Magyarország negyedszer csatlakozik az Európai Kiberbiztonsági Hónaphoz.

Kiberhigiénia a középpontban

Az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) minden évben más témát jelöl ki. A főigazgató felidézte, hogy idén a kiber-higiéniai képességek kialakítása, fejlesztése és a feltörekvő technológiák alkalmazása áll az októberi kiberbiztonsági hónap középpontjában.

Hangsúlyozta, a rendezvények felhívják a figyelmet arra, hogyan válhat a kiberbiztonsági tudatosság az emberek mindennapi életének részévé.

A feltörekvő technológiák alkalmazásáról szólva rámutatott: folyamatosan jelennek meg új technológiák, ugyanakkor ezeknek a biztonsági kérdéseit is szinte azonnal meg kell oldani.

A kiberbiztonság nemcsak közös érdek, hanem közös felelősség is

– hangsúlyozta Szabó Hedvig.

A konferenciához kapcsolódva komplex kiberbiztonsági versenyt is szervezett a kibervédelmi intézet.

Magyarország előkelő helyen a kiberbiztonságban

Az ITU elemzéséből kiderül, hogy Magyarország a kiberbiztonságot tekintve globális szinten a 31. helyet foglalja el, Belgium és Svédország között, a rangsort az Egyesült Királyság vezeti. Európára szűkítve Magyarország a 19. helyen áll, de az elemzés kiemeli, hogy

az ország nagyon sokat tesz a kiberbiztonság fejlesztése érdekében. 

Magyarország az alapító tagja a Global Forum on Cyber Expertise-nak (GFCE) és aktív tagja is a szervezetnek. Ezenfelül szorosan együttműködik az Európai Unióval a kiberbiztonság fejlesztésében és nem csak tárgyalások szintjén, hanem technológiailag is hozzájárul ahhoz – olvasható a jelentésben.

Bencsik Balázs elmondta: a versenyre háromfős csapatokban várták a fiatalok nevezését, a legjobb egyetemek hallgatói gyűltek össze.

A verseny célja egyebek mellett az, hogy megkeressék azokat a fiatal tehetségeket, akik a jövőben állami kiberbiztonsági szervezeteknél vagy különböző vállalatoknál dolgozhatnak majd, illetve akik egy komolyabb biztonsági incidens esetleges bekövetkezésekor segíteni tudnak a problémák megoldásában – emelte ki az igazgató.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés