Thai gazdaságélénkítő csomag: ingyenpénzt nyaralásra

2019. október 20. 22:52
Ingyenpénzzel és kedvezményekkel igyekszik életben tartani a turizmust Thaiföld. A kedvezmények érvényesítéséhez azonban okostelefonra, email címre és e-pénztárca alkalmazásra is szükség van, így a program egy óriási digitalizációs mestertervnek is tekinthető.

Pénzpumpa

Az „Egyél, Vegyél, Költs” (Chim, Shop, Chai) program első fordulója nagy sikerrel járt, már az első nap elérték a regisztrációs korlátot. A program különösen vonzó eleme egy 1000 baht értékű „ajándék” a kormánytól, amelyet belföldi nyaralásra lehet felhasználni.

Most a kormány beindítja az ösztönző csomagok második fordulóját is. Traisulee Traisoranakul, a thaiföldi kormány helyettes szóvivője beszámolt arról, hogy új, 116 millió baht értékű turisztikai ösztönző csomagot indítanak a sikeres Egyél, Vegyél, Költs kampány további támogatása érdekében. 

A program új fordulója két intézkedésből áll, amelyek már nem ingyenpénzt osztanak, hanem arra igyekeznek rávenni az embereket, hogy költsék el a saját pénzüket.

Az első keretében a thaiföldi idegenforgalmi hatóság együttműködik a szállodák, gyógyfürdők és szórakozóhelyek üzemeltetőivel 40 ezer kedvezményes belföldi utazási csomag értékesítésében 100 bahtos egyenkénti áron. A program december végéig tart és 63,5 millió baht forrásból valósul meg. A kormány célja az is, hogy a fiatalabbakat, az X és Z-generációkat is utazásra ösztönözze. A kedvezményeket a felhasználó a saját lakóhelyének tartományában nem tudja felhasználni, de másik tartományban kikapcsolódásként akár egy kakasviadalt is megtekinthet (címlapképünkön a Thaiföldön legálisan űzhető tevékenységre fogadók láthatók).

A második intézkedés az utazók kiadásainak fellendítését célozza és lényege, hogy hétközben 70 százalékos kedvezményt adnak a résztvevő szolgáltatók a luxustermékek és szolgáltatások áraiból a gyógyfürdőktől az ékszerüzletekig.
 

Thaiföldön a turizmus kiemelt jelentőségű húzóágazat, amelyet a kormányzat igyekszik életben tartani, hiszen ehhez kapcsolódik közvetve a lakosság jelentős része és azok megélhetése is a turizmustól függ. Míg Magyarországon a Világbank adatai alapján a GDP 2,4 százalékát adja a turizmus, ez Thaiföldön közel 10 százalék.


Uttama Savanayana pénzügyminiszter szerint eddig 1,3 millió embert sikerült rávenni, hogy a 170 ezer résztvevő üzletben vásároljon, ami több mint egymilliárd baht többletbevételt generált az üzleteknek, bár ebből csak tízmillió volt az emberek saját pénze, akik többnyire inkább a kormány ingyenpénzére csaptak le. Ezért vezetik ki most ezt a programelemet, hogy előcsalogassák a lakosok saját forrásait is.

Mesterterv a háttérben

A programra szeptember 23 és október 9 között tízmillióan regisztráltak. További haszna, hogy közelebb visz a készpénzmentes gazdaság létrehozásához, hiszen az üzleteknek megéri a készpénzmentes megoldásokat bevezetni. A program növelte az e-pénztárcák számát (az ingyenpénzt egy alkalmazáson keresztül lehetett elkölteni), így már nem csak a nagy bevásárlóközpontokban, hanem akár utcai árusoknál is lehet készpénzmentesen vásárolni.

Szakértők hangsúlyozták, hogy más országoknak évekig tart egy ilyen átfogó átmenet megvalósítása, addig Thaiföldön ez fél hónapba telt. A digitalizációt ösztönözte, hogy 15 százalékos pénzvisszatérítés járt azoknak, akik a megadott mobilalkalmazáson keresztül fizettek, de a nagyobb költések irányába is hatott, hogy aki többet költ, az több pénzt kap vissza.

Phnom Penh Post azt írja, hogy az Egyél, Vegyél, Költs egy digitális program, amely mögött ott van az arcfelismerésre képes nemzeti digitális személyazonosító rendszer is. Email cím és okostelefon nélkül a regisztráció nem lehetséges.

A programból egyébként kizárták azon üzleteket, amelyek arra igyekeztek rávenni akciókkal a vásárlókat, hogy az egész ezer bahtos összeget az adott üzletben vásárolják le.

A gazdaságélénkítési és digitalizációs mestertervvel a kormány célja, hogy sikerüljön elérni a három százalékos idei GDP-növekedést. A program ingyenpénzt osztó első részének részleteit alább mutatjuk.

(Címlapkép: MTI/EPA/Diego Azubel)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés