A bevándorlókkal harcolnak a dél-afrikaiak a munkahelyekért

2019. október 17. 0:08

Írta: Oláh Dániel
Dél-Afrikában az egyik legmagasabb a munkanélküliségi ráta a világon. A globális fellendülés ellenére is hosszú ideje stagnáló gazdaságban már etnikai konfliktusok zajlanak a munkahelyekért, a megélhetésért.

Nyomasztó örökség

A munkahelyek elvételéért és különböző bűntényekért is okolja a közvélemény Dél-Afrikában a máshonnan érkező afrikai bevándorlókat, a bevándorlók közül sokan pedig etnikai támadásoknak vannak kitéve, nigériaiak egyes csoportjai például már menekülőre fogták az elmúlt hetekben (az etnikai konfliktusok hátteréről bővebben itt). Szeptember elején legalább egy tucat külföldi bevándorló halt meg, amikor dél-afrikaiak külföldiek boltjaira támadtak a fővárosban és fosztogatni kezdtek.

Legalább nyolcvan embert őrizetbe vettek a Johannesburgban és Pretoriában tartó szeptemberi zavargások miatt. Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke elítélte a támadásokat, és „teljességgel elfogadhatatlannak” tartja azokat. „Semmiféle módon nem igazolható az, ha valaki feldúlja másnak a tulajdonát vagy éppenséggel megpróbálja meggyilkolni azért, mert az az érzése, hogy a külföldiek elveszik a helyiek munkáját” – üzente az elnök.

A rendőrség vizsgálja a zavargások okait. Pretoria üzleti negyedében a randalírozók köveket és Molotov-koktélokat dobáltak az üzletekre. Az elnök szerint nagyon sötét idő a mostani a Dél-afrikai Köztársasának: a nők elleni támadások, a szexuális erőszakcselekmények és a gyilkosságok is „foltot ejtenek a nemzet lelkiismeretén”.


Fémrácsok egy johannesburgi ház bejáratánál 2018. április 18-án. Dél-afrikaiak milliói élnek biztonsági rácsok mögött, elválasztva a társadalomtól, megalázva a bűnözők által. A leggyakoribb bűncselekmény a betörés, így a háztartások több mint fele rendelkezik valamilyen biztonsági felszereléssel és a lakosok magáncégeket bérelnek a rendvédelem biztosítására. A biztonság hatalmas üzlet Dél-Afrikában, az ezzel foglalkozó cégek összértéke meghaladja a 45 milliárd randot (mintegy 930 milliárd forint) és közel 490 ezer embert foglalkoztatnak. Összehasonlításul, a dél-afrikai rendőrség állománya nem éri el a 200 ezer főt. A 2016/17-es időszakban egy átlagos napon 61 háztartásba törtek be, az emberek sötétedés után már nem merészkednek az utcára, inkább maradnak a magas falak és fémrácsok nyújtotta elszeparált biztonságban. (MTI/EPA/Kim Ludbrook)


Nincs munkahelyteremtés, nincs jó oktatás, ezért nincs beruházás

A Quartz cikke szerint korántsem a migránsprobléma a gazdasági bajok fő oka, hanem a korrupció, a gyenge beruházások és a magasan képzett dolgozók hiánya. Az oktatási rendszer és a munkapiaci politikák a felelősek azért, hogy nem jönnek létre munkahelyek elegendő számban, a dolgozók pedig kevésbé alkalmasak a magas hozzáadott értékű állások betöltésére. A bűnözés meglehetősen magas, egy év alatt 21 ezer embert öltek meg az országban, ami egy kisebb magyar város lakossága. Nem csoda, hogy a munkapiac alapvető problémáit a végletekig fokozza az országba irányuló gazdasági bevándorlás, hiszen egy fellendülő gazdaságban a képzetlen bevándorlóknak is juthat munka, egy recessziós gazdaságban viszont a képzetlenebb őslakók és bevándorlók versengeni kezdhetnek a korlátozott számú állásért.

A leghosszabb lejtmenet

1945 óta a leghosszabb lefelé tartó gazdasági ciklus zajlik éppen Dél-Afrikában, miközben a világ többi részén történelmi fellendülési rekordok dőlnek meg. Afrika legiparosodottabb országa az elmúlt években szinte stagnált. A 29 százalékos munkanélküliség és a növekvő adósság riasztja a befektetőket is, az üzleti hangulat gyenge, a növekedési kilátások kedvezőtlenek, így nem meglepő a fentebbi reakció, miszerint a helyzet tüntetéseket és feszültségeket eredményez.


(Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Dél-afrikai Köztársaságot a fehér telepesek tették fejlett ipari országgá. Az apartheid működő és a fekete tömegek számára is élhetőbb társadalmat eredményezet, mint a fekete uralom jelenleg futó korszaka.
Dél-Afrika azért tudott a legfejlettebb Afrikai állam lenni, mert az apartheid idején meglévő 5 millió fehér lakosa elég volt egy fejlett ipari ország smart frakciójához. Ez a humántőke erodálódik a feketék hatalomátvétele óta- jelenleg a lakosság 7,8%-a fehér- ez az arány 20% volt a hatvanas évek végén.
Az ANC vezetése alatt a lakosságnak megfelelő kvótákat írnak elő a kormányzati állásoknál, cégeknél, egyetemeknél. A kivándorlás a fehérek körében várhatóan tovább nő és a fehérek száma egy kritikus pont alá zuhanva Wakanda végét is jelenti majd. A humán tőke alapvető fontosságú egy prosperáló gazdasághoz (ha nincsen végtelen természeti kincs jelen) a fektéknek meg csak a töke ami jelentős méretű...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés