Kiderült, miért gyengült átmenetileg a magyar ipar

2019. október 15. 22:56

A szabadságolások miatt teljesített gyengébben az ipar augusztusban, közölte a K&H Bank vezető elemzője kedden az M1 aktuális csatornán.

2019. október 15. 22:56
null

Németh Dávid megállapította, hogy az idén az üzemleállások nagyobb része esett augusztusra, mint tavaly, ugyanakkor hozzátette, hogy az emiatt kialakuló különbség nem jelent sokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott második becslése szerint augusztusban az ipari termelés 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző havi 12,0 százalékos emelkedés után, a munkanaphatástól megtisztított adatok 2,7 százalékos növekedést mutattak az előző havi 8,7 százalékot követően.

Németh Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy az exportpiacok hónapok óta gyengülnek, és csökken a rendelésállomány is, ezért szerinte a 6-8 százalékosnál alacsonyabb lesz az ipari termelés dinamikája az év hátralévő részében. Magyarország ugyanis sok szállal kapcsolódik az európai iparhoz, amelyben visszaesés, stagnálás látható, tette hozzá.

Kitért arra is, hogy belföldön komoly erőt jelentenek az új ipari beruházások is, ami azért fontos, mert a belföldi kereslet meghatározza a magyar ipar teljesítményét.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik