Hogyan gazdagodtak meg a gazdag országok?

2019. október 10. 9:48

Erik S. Reinert
Makronóm
A közép-európaiak túlzottan is naivak voltak az unióval.
A norvég közgazdásszal a Makronóm a Mandiner hetilap legfrissebb számában beszélgetett a gazdasági felzárkózásról.


„Először Romániában vettem észre, ahol a Lidl – a nagy német kiskereskedelmi lánc – gyakorlatilag a nyugati, anyaországokban támogatott élelmiszerek fő elosztójaként és piacra vivőjeként működik, a helyi, nemzeti termelők kárára. Számos vendéglátóm elmondta, hogy a helyi, román élelmiszereket csak a kis helyi piacokon lehet fellelni, oda szorultak ki. Eközben a román termőföldet külföldiek szerzik meg. És persze rákényszerítik a román termelőket arra, hogy a harmadik világ termelőivel versenyezzenek árakban.

A magyar esetet még nem vizsgáltam, de amikor egy lenyűgöző budapesti piacon jártam, ahol egyből észrevettem az egyenesen a német áruházláncba vezető liftet, akkor gondoltam, hogy Magyarországon is hasonló problémák lehetnek. (...)

Igen, a közép-európaiak túlzottan is naivak voltak az unióval. Sok esetben szinte becsapták ezeket az országokat, ahogyan a letteket a cukorkvótákkal. Aggasztó, hogy egyes országok, amelyek megkíséreltek demokratikussá válni, mint Grúzia vagy Ukrajna, rosszul teljesítenek, főleg azért, mert hallgatniuk kellett az IMF és a Világbank tanácsaira. A nem demokratikus Fehéroroszországnak sokkal jobban megy. Na nem azért, mert Lenin szobra Minsz főterén állva figyeli a gazdaságot, hanem mert egészen jó iparpolitikát folytatnak, ideértve egyes IT-parkokat is, amelyek gyakorlatilag magánkezdeményezések.

Nagyon aggasztónak tartom, hogy az olyan nem demokratikus országok, mint Kína, Fehéroroszország vagy Szingapúr, illetve Kazahsztán, ahol nemrég jártam – sokkal jobban teljesít gazdaságilag, mint a legtöbb demokrácia. Ennyit számít, ha valakinek nem kell az IMF-re és a Világbankra hallgatnia a gazdaságpolitikában. A nyugatnak fel kell ébrednie és felfognia, milyen károkat okoztak a washingtoni intézmények a nyugati értékekben, a demokráciában. (...)

Minden sikeres felzárkózási út gazdasági értelemben – legyen az politikailag kellemetlen vagy kellemesebb egyesek számára – ugyanaz volt, a gazdasági felzárkózásnak egy ismert útja van.”


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már régóta mondom, hogy kellene egy V4 régiós kisker lánc, ahol a helyi termelésű árukat árulják hasonló diszkont rendszerben, ahogy a Lidl, Aldi csinálja. Ha nem versenyképes árban, akkor nem tudna konkurálni, viszont a méretgazdaságossághoz kell az, hogy nagyobb régiót fedjen le.
Persze a hazai iparra építő kisker lánc csak egy dolog a sok között.

Sokkal jobban építeni kéne a V4 összefogásra a gazdaságban.

Ehhez, persze, minimum 4 ország egyetértése, eltökéltsége kéne, nem beszélve az egymás iránti tiszteletről és bizalomról.

Megérné.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés