Csehországban is jól pörög a kiskereskedelem

2019. október 08. 17:00

Augusztusban éves összehasonlításban 3,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban, júliusban ez a mutató 7 százalék volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal.

2019. október 08. 17:00
null
Takács Zsolt

 Az idei augusztusban egy munkanappal kevesebb volt, mint tavaly, így a naptári hatástól megtisztított növekedés 4,6 százalékos volt.

Havi szinten a naptári hatásoktól megtisztított növekedés augusztusban 0,1 százalékot tett ki.

A leggyorsabban továbbra is az internetes boltok és a csomagküldő szolgáltatások forgalma emelkedett.

Növekedést mutatott ki a számítógépes üzletek, a ruházat és a lábbelik eladása is.

Nagy az igény a szakmunkásokra

Szeptemberben 2,7 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban. Ez a mutató már három hónapja változatlan – közölte a cseh munkaügyi hivatal.

Ugyanakkor szeptemberben tovább csökkent, 201 900-ra a munkanélküli személyek száma. Ez 1996 óta a legalacsonyabb szeptemberi adat. A szabad munkahelyek száma ugyan mérsékelten csökkent, de még mindig magas: 345 000.

– jegyezte meg Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója.

A legalacsonyabb munkanélküliséget, 1,9 százalékot, a Pardubicei és a Dél-csehországi régió mutatta ki. Prágában és a Pilseni régióban két százalékos a munkanélküliség. A legmagasabb munkanélküliséget 4,2 százalékkal, a Morva-sziléziai régióban jegyzik.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik