Gyorsabban nő a gazdaság, mint a költségvetési költések, ezért is csökken az államadósság

2019. október 07. 17:22

Az erőteljes beruházási hullám, a munkavállalók számának növekedése, valamint a vállalati beruházási kedv alapozhatja meg a magyar gazdaság fejlődését – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

2019. október 07. 17:22
null

Az elnök kiemelte, hogy a magyar gazdaság az idén és jövőre 4-4,5 százalék körüli növekedést érhet el, a következő években több a bizonytalanság, de akkor is 3 százalék feletti növekedés várható.

Elmondta, hogy a költségvetési hiánycél tartható, ugyanakkor mindig vitatott kérdés, vajon felgyorsítsák-e azokat a folyamatokat, amelyekkel el lehetne jutni egy szufficites költségvetési pozícióba. Az európai országok egy része ezt elérte, Magyarország is erre törekszik, a jövő év nulla közeli egyenleget hozhat, ami sikernek számítana. Ezzel az államadósság nominális csökkenése is elindulhatna, a bruttó hazai termék (GDP) arányában regisztrált csökkenés mellett.

Az elnök szerint a magyar államadósság csökkenésének hátterében a gazdaság teljesítményének javulása és a fegyelmezett költségvetési politika áll.

A költségvetésen keresztül elköltött pénzek szelídebben emelkednek, mint ami a gazdasági növekedésből adódhatna.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2019. október 17. 04:57
Nahát. Pedig K.Á. nem eg NER-lovag.
Akitlosz
2019. október 10. 16:42
1. Az államadósság nem csökken. Sőt nő. Másodpercenként kb. 58 000 forinttal. 2. Nem kell lebecsülni a politikusokat. Kizárt, hogy valaha is ne tudnának több pénzt elkölteni az adóbevételeknél.
Pandaka pygmaea
2019. október 08. 21:15
egY
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik