Kiteheti a kínai cégeket az amerikai tőzsdékről Trump

2019. október 1. 9:07

Takács Zsolt
Tovább gyűrűzhet a kereskedelmi háború, mivel Donald Trump korlátozná a Kínába irányuló amerikai befektetéseket, ezúttal a részvénypiacokon keresztül.

A Trump-adminisztráció biztonsági problémákkal magyarázza a tervezetet. A hír következtében némi megingás volt tapasztalható az amerikai tőzsdéken. Egyelőre nem tisztázott hogyan működne a tiltás, de egy júniusi törvényjavaslat szerint a kínai tőzsdei vállalatokat gyakrabban ellenőriznék és auditálnák, különben kitilthatnák azokat az amerikai tőzsdéről. 

Mivel a kínai hatóságok régóta vonakodnak attól, hogy tengerentúli vállalatok ellenőrizzék a kínai vállalatokat, ha nem sikerül kompromisszumra jutni, akár el is tűnhetnek a kínai cégek az amerikai tőzsdékről, így egy átlagos amerikai kisbefektető nagyobb eséllyel tenné a pénzét hazai, amerikai cégekbe.

Az amerikai döntéshozók szerint a kínai cégeknek is átláthatónak és elszámoltathatónak kell lenniük, különben veszélyt jelentenek az amerikai befektetőkre.

Az év elején 156 kínai cég szerepelt a NASDAQ és New York-i tőzsdéken, amiből legalább 11 kínai állami vállalat. Az amerikai technológiai protekcionizmus célja, hogy a kínai vállalatok ne szerezhessenek vezető szerepet a különböző technológiákban, viszont jelenleg amerikai tőke is finanszírozza a kínai cégek előretörését. Ráadásul mindinkább elmosódnak a határvonalak az állami és a magánszektor cégei között.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés