Az alacsony adózású államokba menekülnek az amerikaiak

2019. szeptember 23. 13:23
Egyre több amerikai költözik az alacsony adózású térségekbe az USA-ban. Különösen erős az elvándorlás az olyan nagyvárosokból, mint New York, ahonnan minden egyes nap átlagosan 277 ember költözött el.

A lábukkal szavaznak

Az amerikai népszámlálási iroda térképe meglepő belső migrációs folyamatokra mutat rá. A lila színnel kiemelt területek, ahol a népesség növekedése tapasztalható, nyugaton és délen helyezkednek el. A narancssárga térségek, ahol a népesség csökken, többnyire az északi és keleti részen helyezkednek el.

A napsütéses időjárás mellett intézményi és gazdasági tényezők is közrejátszhatnak a folyamatban. A legnagyobb népességnövekedést felmutató tíz megyéből hét Texasban vagy Floridában található, márpedig hagyományosan ezek a területek állnak az élen a gazdasági szabadságot mérő indexekben és e térségekben a legalacsonyabbak az adóterhek is.

A versengő föderalizmus (vagy versengő decentralizáció) előnye, hogy az emberek a lábukkal szavazhatnak, az államok pedig különféle politikákkal versengenek a tehetség és a humán tőke bevonzásáért. A Mises.org cikke szerint világos, hogy a Zöld New Deal és más „növekedésellenes”, az állam szerepét növelni igyekvő politikák helyett az emberek a gazdasági szabadságot és a növekedést választják.

Menekülnek az óriásvárosokból

Trendforduló kezdete lehet, hogy a lakók menekülnek a magas lakásárak és adók elől az amerikai óriásvárosokból. New York metropoliszból minden egyes nap 277 ember költözik ki máshova (a természetes szaporulat folyamatain felül), ami duplája a tavalyi számnak. New York volt 2018 legnagyobb nettó vesztese és miközben 2017 július és 2018 júliusa között közel 200 ezer ember költözött ki a városból, a város százezer nemzetközi migránssal gyarapodott. Los Angelesből 120 ezren, Chicagóból 84 ezren költöztek ki.

A belső migráció nagy nyertese Phoenix, a környék olcsóbb lakhatása, jobb tömegközlekedése és munkalehetőségei miatt. A nyugdíjas-migráció fő nyertese szintén Phoenix, a kedvező adózás miatt is.

A nyugdíjasok az országot is elhagyják

Valódi gazdasági menekült-hullám indult az elmúlt években az USA-n kívülre is. 2007 és 2017 között az USA-n kívül a társadalombiztosítást igénybe vevő nyugdíjasok száma 40 százalékkal nőtt, több mint 413 000 főre. A 42 millió amerikai nyugdíjasnak ez persze töredéke, de jelzi, hogy egyre több baby boomer generációhoz tartozó nyugdíjas van, aki nem képes az USA-ban fenntartani életszínvonalát. Egy ecuadori fogászati beavatkozás ára ötöde az USA-beli árnak.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés