Lengyelország az egekbe lövi a minimálbéreket

2019. szeptember 15. 20:34
Adrian Krajewski | Wojciech Moskwa
Bloomberg
Mateusz Morawiecki bejelentette, hogy az olcsó munkaerő korszaka lezárul Lengyelországban.

„Hogy támogatottságát növelje még az októberi választások előtt, Mateusz Morawiecki hétfőn bejelentette, hogy »az olcsó munkaerő korszaka lezárul« Lengyelországban. A havi minimálbér összege 78 százalékkal, azaz 4000 zlotyval fog emelkedni 2023 végére a terveik szerint. A helyi árszínvonalhoz igazított lengyel minimálbérek már most megközelítik a spanyol és az USA-beli minimálbéreket, illetve a magyart és a görögöt már meg is előzik.

A tervezett minimálbér-emelés – mely a Bank Millenium SA elemzői szerint az általános béreknél kétszer gyorsabban lesz – törvényszerűen megemeli a munkaerő-költségeket és számos munkáltatót vissza fog terelni a szürkegazdaságba, ami a költségvetés eredményét rontani fogja.

Az indítvány a kormány programjának logikáját követi, mely a jóléti költekezések növelésével, és az alacsony keresetűek béreinek emelésével élénkíti a gazdaságot, ami nagyban hozzájárult a 2017 óta tartó 5 százalékos GDP-növekedéshez. A kormánypárt úgy akarja elérni az újraválasztást, hogy arra fogad, hogy a szavazóknak fontosabb a gyors gazdasági növekedés és az alamizsna, mint a demokratikus intézmények eróziójától való félelem, ami miatt az EU sorozatosan perli a kormányt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyilvan aki jol el az leszarja hogy mit picsognak Brusszelben. Demokratikus nyomor à la Jelcin, csak belpesti idiota libsi hiheti hogy vonzo a nepnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés