Ingatlancég: Románia lesz Közép-Kelet-Európa második legnagyobb gazdasága 2020-ra

2019. szeptember 3. 9:35
A közép-kelet-európai régióban folyamatosan ingatlanbefektetési forradalom zajlik, így Romániában is rohamos ütemben nőnek a szektorban a befektetések. A JLL ingatlanszolgáltató szerint olyan ütemben, hogy Románia 2020-ra a térség második legnagyobb gazdaságává válhat.

Budapest után Bukarest

Románia vonzó befektetési célponttá vált az utóbbi években, a JLL ingatlanszolgáltató szerint 2020-ra emiatt már a második legnagyobb gazdasággá fogja kinőni magát a közép-kelet-európai régióban. A jövőben további növekedés várható a befektetések számában, ráadásul ezek nem csak Európából, hanem az Egyesült Államokból, Kínából és Dél-Afrikából is érkeznek majd.

Románia első negyedéves GDP adata is pozitív hangulatot keltett a befektetők között, hiszen az ország GDP-je összeségében 4,1 százalékkal bővült 2018-ban, amely kiváló eredménynek számít Európában. A második negyedéves szám is kimagasló volt európai viszonylatban, bár a magyarnál gyengébb.

Elemzők szerint 

2019 végére 1,1 milliárd eurós befektetett összeg érkezhet az ország ingatlanpiacára.

„Korábban azok a befektetők, akik a saját eszközportfólióikat próbálták diverzifikálni, figyelmüket inkább Prágára, Budapestre és Varsóra összpontosították” – mondta Mike Atwell, a JLL igazgatója. Atwell szerint bár még mindig elég vonzóak e városok a tőkebefektetők számára, Romániában egy hatalmas befektetési forradalom megy végbe, főleg az ország fővárosában, Bukarestben. 

Egy interjúban az igazgató úgy fogalmazott, hogy bár a lengyel, cseh és magyar nagyságrendet nem érik el, de Szlovákiában és Romániában nagyobb befektetői aktivitás látszik.

Az üzleti folyamatok kiszervezése (BPO), a megosztott szolgáltatási központok (SSC) és az IT-szolgáltatások járulnak hozzá a román főváros ingatlanpiacának kirobbanó fejlődéséhez.

A tavalyi év folyamán 148 ezer négyzetméterrel bővült a román irodapiac.

Nyugatról is idehozzák a pénzt

Románián kívül Csehországban is jók a tapasztalatok, ami az ingatlanbefektetéseket illeti. Egy friss jelentés szerint Csehországé az ingatlanbefektetések közel fele a közép- és kelet-európai régióban 2019 első félévében. A Cushman és Wakefield adatai alapján az ország

1,9 milliárd eurónyi befektetést vonzott januártól júniusig.

A második legtöbb befektetés Lengyelországba érkezett, összesen 1,3 milliárd értékben. Romániába 410 millió eurót fektettek be az ingatlanpiacra, amely a közép-kelet-európai régió összbefektetésének tíz százaléka. Magyarországon ez a szám hét százalék volt, Szlovákiában öt és Bulgáriába érkezett a legkevesebb befektetés.

Közép- és Kelet-Európa nagyon vonzó befektetési központtá vált az utóbbi években. Nemrég például az Allianz is közel félmilliárd eurónyi összeget fektetett be a régió piacára – írta a Makronóm.

A Huf, egy német autóipari cég a közelmúltban úgy döntött, hogy otthagyja az Egyesült Királyságot és Lengyelországba költözik, ahogyan a MAS RE dél-afrikai fejlesztő és ingatlanbefektető is úgy határozott, hogy a Nyugat-Európában megtermelt profitját inkább Közép és Kelet-Európába fekteti be – mutatta be a Makronóm.

 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt találtam:
https://tradingeconomics.com/r..

De itt valami nagyon nem stimmel, mert a full time employment majdnem nyolcmillió, és közel ennyi a történelmi csúcs is - szerintem a statisztikákkal játszanak ("trükkök százai")

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés