Befogadással keresi Európa jóindulatát Bukarest

2019. augusztus 27. 08:53

Románia két ízben Olaszországtól tíz, egy esetben pedig Máltától öt migráns átvételét ajánlotta fel.

2019. augusztus 27. 08:53
null
Pataky István

„A román külügy néhány nappal ezelőtti közleményében kiemelte, Románia három korábbi esetben is pozitív választ adott az Európai Bizottság hasonló felhívásaira: két ízben Olaszországtól tíz, egy esetben pedig Máltától öt migráns átvételét ajánlotta fel. A korábbi felajánlások nyomán végül tizenegy menedékkérőt vettek át. A közlemény szerint a Földközi-tengeren kialakult helyzetet nem lehet a 2015–2016-os migránsáradathoz hasonlítani, de aggasztó, hogy egyre növekszik a halálozási arány a migránsok körében. (...)

– Bukarest szándéka, hogy egy kevés terhet jelentő gesztussal maradjon meg a pénzosztó progresszív tábor kegyében. A döntésben szerepet játszik a német–francia páros elvárásainak való megfelelési óhaj, Románia erősíteni szeretné pozícióit az EU-ban, mert az elkövetkező években Schengen-tag szeretne lenni, valamint komoly infrastruktúra- és energiapolitikai tervei vannak, amihez szükséges az Európai Bizottság támogatása – hangsúlyozta Barabás T. János. Hozzátette: Bukarest hagyományosan igyekszik kiegyensúlyozni az Egyesült Államokkal és a brüsszeli intézményekkel fenntartott kapcsolatait, ez is közrejátszhat a gesztusban.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. november 06. 13:08
Kik tisztogattak Erdélyben etnikailag és fogadták be az 1691-es Diloma Leopoldinum után fanarióták Moldvájából a török elől oda menekülő vlach előkelőket, értelmiségieket és köznépet ellenőrizetlenül az ottani magyarság rovására? Miről is határoztak Gyulafehérváron (Alba Iulia) a románok 1918. december 1-én? Kik is szállták meg az országot a Tanácsköztársaság bukása után? Kik vittek el az országból egész gyártósorokat, még a győri MWG-ből is? És Trianon?
Csomorkany
2019. november 06. 13:07
Szívesen röhögnék rajtuk, mert ez annyira átlátszó, de nem. Nem látnak át rajtuk. Már évszázadok óta életstratégiájuk a seggnyalás.
Takita
2019. november 06. 13:07
A román politika mindig is ügyesen lavírozott a mindenkori legerősebb hatalmak irányában. Sajnos ez a perfid játék bejött. Most tényleg az USA és az EU-s nagyhatalmak felé játszik. Tulajdonképpen a nagy semmiért, pár migráns befogadása árán, rendszeresen ott szerepel a jófiuk között. Meg lesz a jutalma. Ám van egy kis bibi: Meddig tetszik Franciaországnak,hogy keleti klónja és vazallusa egyre inkább USA gyámolítottja lesz? Továbbá Románia túlzottan bezavar az orosz érdekkörébe. Ha úgy alakul az USÁ.t már nem lesz könnyű hátba-támadni. Így itt a tradició folytatásának nincs esélye. Azaz Románia vesztes is lehet.
Antigoné
2019. november 06. 13:06
Jogos, bár én más igét használtam volna (igaz, nem ilyen ütőset).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik