Bizalom

Etikus pénzügyek

2019. augusztus 27. 9:00

John Kay
johnkay.com
A pénzügyi ipar nagyrészt saját magával üzletel.

„A pénzügyi rendszer lehetővé teszi a vállalatoknak és a háztartásoknak, hogy pénzt tudjanak utalni és fogadni – ami nélkül a társadalmi és üzleti élet fogaskerei szép lassan csikorogva leállnának. A fejlett gazdaságokban a pénzügyi rendszer főleg azt a célt szolgálja, hogy a háztartások életük végéig irányítást tudjanak gyakorolni a pénzügyeik felett; gyermekkorban az oktatásban jelennek meg a pénzügyek, később az otthon vásárlásában, a család ellátásában, és a nyugdíjas évekre való megtakarításban. A fejlett gazdaságokban a pénzügyi rendszer lehetővé teszi a megtakarítók pénzének átcsatornázását az infrastruktúrába, befektetésekbe, és mindeközben a rendszer hatékonyan menedzselni is képes ezt az infrastruktúrát és a befektetéseket. Sőt a pénzügyi szektor még abban is segít, hogy az egyének és háztartások a modern élettel járó kockázatokat is kezelni tudják.

Egy pénzügyi rendszer hatékonyságát az jelzi, hogy mennyire képes eleget tenni ezeknek az elengedhetetlen funkcióknak. Egy pénzügyi rendszer etikussága abban áll, hogy bizalmi kapcsolatot tart fenn és őriz meg a többi gazdasági szereplővel, ezzel támogatja a funkciói elláthatóságát. Az elmúlt ötven év a gazdasági életben a pénzügyiesedés korszakának tekinthető, melynek fókuszában a kapcsolatok helyett vitathatatlanul a tranzakciók álltak, illetve

egy olyan pénzügyi ipar látott napvilágot, mely nagyrészt saját magával üzletel, magával társalog, és a saját maga által felállított kritériumok szerint értékeli saját magát. 

Egy jó pénzügyi szektor kiváló teljesítménnyel látja el a pénzügyi szektortól elvárható funkciókat. Egy jó pénzügyes eltökélten műveli a pénzügyes szakmát. Az etikus pénzügyi szektor pedig az, amelyik soha nem feledkezik el arról, hogy milyen céllal is hozták létre. Új nézőpontra van szükségünk és a katolikus társadalmi tanok segítenek ezt meglelni.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés