Hatezer munkahely szűnhet meg a világgazdasági szembeszélre panaszkodó Thyssenkrupp-nál

2019. augusztus 09. 10:12

Romló eredménye tükrében tevékenysége átszervezésére és elbocsátásokra készül a német Thyssenkrupp acél- és gépipari konszern.

2019. augusztus 09. 10:12
null

A honlapján közzétett beszámoló alapján a Thyssenkrupp pénzügyi éve júniussal zárt első kilenc hónapjában 31,153 milliárd euró bevételre tett szert, egy százalékkal magasabbra az egy évvel korábbinál. A konszern az első három negyedévben 30,690 milliárd euró megrendelést kapott, két százalékkal többet az előző évinél.

A konszern eredmény mutatói romlottak az év eddig eltelt részében. Az adó- és kamatfizetés előtti eredmény (EBIT) 64 százalékkal 396 millió euróra, az EBIT-marzs 2,3 százalékponttal 1,3 százalékra zsugorodott. Az adó előtti eredmény 85 százalékkal 124 millió euróra csökkent. Az év első kilenc hónapját a konszern 170 millió euró veszteséggel zárta a tavalyi azonos periódusban elért 229 millió euró nettó nyereség után.

A konszern „az egyre jobban lassuló világgazdasági növekedésre, az autóipari visszaesésre, valamint a nyersanyagárak, ezen belül is a vasérc árának az emelkedésére” vezette vissza beszámolójában negyedéves eredményének a romlását. „Az egyre erősödő konjunkturális szembeszélre tekintettel még időben megtettük a konszern átszervezéséhez szükséges első lépéseket” – mondta Guido Kerkhoff, a Thyssenkrupp vezérigazgatója. 

Közölte: sikerült behatárolni azokat az üzleti területeket, amelyeket minden erőfeszítés ellenére sem lehetett versenyképessé tenni. Ilyenek például az autóiparnak szállított rugók és lengéscsillapítók, az autóipari szerelőszalagok, valamint az építőipari és hajóépítési felhasználásra, valamint csővezetékekhez gyártott acéllemezek.

„Nem engedhetjük meg magunknak huzamos ideig, hogy perspektíva nélküli tevékenységi körök pénznyelőként emésszék fel más a más területeken előállított értéket” – fogalmazott a vezérigazgató. Az átszervezéssel összefüggésben mintegy hatezer munkahely szűnhet meg a konszernnél.

A konszern egyik legnyereségesebb üzletágánál, a felvonógyártásban viszont részvények tőzsdére vitelével kíván tőkét emelni a Thyssenkrupp. A részvénykibocsátás előkészületei terv szerint haladnak – közölte Guido Kerkhoff, a jegyzésre a folyó 2019/2020-as pénzügyi évben sor kerül. 

A Thyssenkrupp a szeptemberrel záró folyó pénzügyi évben 800 millió eurós adó- és kamatfizetés előtti eredményt vár az eredetileg tervezett 1,1-1,2 milliárd helyett.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2019. augusztus 31. 09:30
Az USA Trump óta vámoltatja az EUs acélt is. Az EUnak is kellene az EUn kívülit.
atila68
2019. augusztus 27. 18:41
Négy éve lejtőznek, célszerű lenne tenni is.
Rugo
2019. augusztus 15. 18:36
Németország egy liberális korrupt fészekké változott - kb. 3-5 év és tönkreteszik Európát.
Valandil
2019. augusztus 10. 10:46
Nem kell élőben közvetítened az alkoholizálásodat, nem vagyunk rá kíváncsiak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik