Ezentúl Duncan, a brit romboló vigyáz a Perzsa-öbölre

2019. július 29. 10:20
A Perzsa(Arab)-öbölbe érkezett a brit királyi haditengerészet Duncan nevű rombolója, hogy segítse a brit zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajók biztonságos átkelését a Hormuzi-szoroson, ahol az iráni Forradalmi Gárda a múlt héten lefoglalt egy brit tartályhajót.

A brit védelmi minisztérium és a közlekedési tárca vasárnap kiadott közös közleményében hangsúlyozta:

a szabad hajózás létfontosságú a globális kereskedelmi rendszer és a világgazdaság szempontjából,

és a brit kormány eltökélt ennek megóvásában. A 8500 tonna vízkiszorítású romboló egy másik hadihajóval, a Montrose nevű fregattal együtt lesz szolgálatban egy ideig, utóbbinak azonban pár hét múlva véget ér a küldetése.

A Hormuzi-szorosban való biztonságos áthaladás nemcsak az Egyesült Királyság, hanem nemzetközi partnerei és szövetségesei számára is rendkívül fontos - fogalmazott a brit védelmi miniszter. Ben Wallace hozzátette, biztosítani kell, hogy a kereskedelmi hajók a nemzetközi jog értelmében szabadon hajózhassanak és biztonságosan kereskedhessenek bárhol a világon.

Emlékeztetett arra, hogy

a Hormuzi-szoros alapvető jelentőségű útvonal.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is keresik a diplomáciai megoldást, de ameddig ez nem születik meg, a brit királyi haditengerészet továbbra is biztosítani fogja a brit zászló alatt közlekedő hajók átkelését a szoroson.

Grant Shapps közlekedési miniszter szintén a szabad hajózáshoz fűződő érdekek jelentőségét emelte ki, és megjegyezte: azért biztosítanak katonai kíséretet a brit lobogó alatt közlekedő hajóknak, hogy garantálják a biztonságos kereskedelmet a térségben.

A tájékoztatás szerint a Montrose nevű fregatt eddig 20 átkelés során - 6200 tengeri mérföldet (11 500 kilométert) megtéve -, 35 hajót kísért át a Hormuzi-szoroson.

A Duncan nevű romboló a Földközi- és a Fekete-tenger térségéből érkezett a Perzsa-öbölbe, ahol idővel, még ebben az évben, a Kent nevű fregatt veszi át tőle a szolgálatot. A Hormuzi-szoros térségéből rövidesen távozó Montrose 2022-ig a Közel-Keleten marad.

Brit tájékoztatás szerint

a Hormuzi-szoroson évente 500 milliárd értékű áru halad át,

köztük a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százaléka. Nagy-Britannia a héten európai irányítású tengerhajózás-védelmi egység létrehozását kezdeményezte válaszul a Stena Impero brit tartályhajó lefoglalására, és arra kérte a térségben brit lobogó alatt közlekedő hajókat, hogy minden esetben értesítsék Londont, ha át akarnak haladni a Hormuzi-szoroson, hogy Nagy-Britannia a lehető leghatékonyabb védelmet biztosíthassa számukra.

A Stena Impero lefoglalása előtt nem sokkal, július elején a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót azzal a gyanúval, hogy Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van, ami örök, rabló népeknél...
"Sir Francis Drake (1540 körül – 1596. január 27., Portobelo) altengernagy, angol tengerész, navigátor, felfedező és privatér rablóhajó (privateer) parancsnok, .." Wiki.
ja, a Wiki kifelejtette, hogy rabszolga-kereskedő...
Most éppen Iránt nézik - többek között - rabszolgájuknak.
Sztem a brit sziget angol része egy napon nyom nélkül süllyed a tengerbe, annyi aljasságot követtek el mások ellen, alaptalanul...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában