Biztos jönnek hullámok felénk, lovagoljunk rajtuk!

2019. július 16. 00:10

Századunk nagy hullámai valójában azoknak kedveznek, akik ma lent vannak, akiknek semmijük sincs, de felfelé törnek.

2019. július 16. 00:10
null
Matolcsy György
Növekedés.hu

„Miért is ne ülhetnénk rá azokra…

…a hullámokra, amelyek a fejlettség és gazdagság felé visznek?

Magyarországon is egyenlőtlen a társadalom vagyoni és jövedelmi helyzete:

a tehetősebb fele a vagyon 91 százalékát, a másik fele a 9 százalékát birtokolja.

Mintha a második fele a társadalomnak reménytelen helyzetben lenne a felemelkedés terén. Az első fele is mintha hasonló helyzetben lenne, ha a gazdag európai országokkal hasonlítjuk össze magunkat. Majdnem, de szerencsére mégsem.

Századunk nagy hullámai valójában azoknak kedveznek, akik ma lent vannak, akiknek semmijük sincs, de felfelé törnek.

A fejlődés új erőforrást használ, a tudást. A tudás azzal lesz több, ha felhasználják, ezért már nem egyénileg, hanem közösségben birtokoljuk annak érdekében, hogy az egyének ne korlátozzák a hasznosulását. Nem magántulajdon, hanem társadalmi, sőt globálisan közösségi a tudás tulajdona. A tulajdon formája a hozzáférés: az interneten keresztül az emberi tudás óriási részéhez hozzáférhet mindenki. Ázsiában és Afrikában új, tulajdonos tömegek használják a globális tudást, ebből mi magyarok sem maradunk ki. Internetet és eszközöket minden magyarnak!

A növekedés új üzemanyaga az adat.

Mindenki adatforrás, ezért mindenki fontossá vált. Az államnak kell olyan szabályozást alkotnia, amikor minden magyar részesedhet az adatainak felhasználásából származó haszonból. Szabályozzunk okosan!

A magyar állam jelentős adósságot halmozott fel, de ez kettős természetű. Teher és lehetőség egyszerre. Lehetőség, mert az új állampapírokkal 2030-ig minden államadósság forintban, hazai szereplőknél és zömében a családoknál halmozódik majd fel. Ezresekkel is lehet gyarapodni, ha hosszútávon kamatos kamattal fektetünk be. Tanítsuk meg agyunkat erre a gondolkodásra, mert magától nem tudja!

A tehetősek és a vállalkozások lovagolják meg az »egyre nagyobb régió« és az »egyre több város« hullámait. Fektessünk be nagyvárosainkba, egy 4 milliós Budapestbe, a Kárpát-medencébe és a Visegrádi 4-6 országba. Sőt, új kalandozási terünk már kiterjed Olaszországra, Lengyelországra és Bajorországra is!

Minden hullám, ami zöld és hosszútávon fenntartható, digitális, fúziós (pl. egészségipar, mezőgazdaság, vegyipar és nanotechnológia kereszteződése), robot, ami egyre kisebb vagy egyre nagyobb, ami kikapcsolja a közvetítőt, vagy ami gyorsabb, mint a korábbi. Nézzünk szét a közvetlen környezetünkben: biztos jönnek hullámok felénk, lovagoljunk rajtuk!

Újhullámos törzsek alakulnak: lépjünk be egybe, sokba.

Lépjünk be a gyermeket vállalók, az egészséges életmódot választók, az állandóan tanulók, a világlátók és a kalandozók, de főként a bizakodók és kitartók törzseibe! Az új törzsek a legerősebb új hullámok, együtt minden sikerülhet!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Libraman
2020. április 11. 19:37
Húhh, bezzeg Simor András, Surányi meg Bod Péter!
makapaka2
2019. szeptember 13. 01:59
Ez a primitív lopásos mantrátok már annyira unalmas, hazug szöveg!
makapaka2
2019. szeptember 13. 01:59
Matolcsynak csak gratulálni lehet.
matykox
2019. szeptember 13. 01:59
Matolcsyt nagyra tartom, de ez a "4 milliós Budapest" szöveg egy marhaság. Különösen, hogy az ilyesmi lenne a jövő és az emelkedés útja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik