Miért nő 5%-kal a magyar gazdaság?

2019. július 16. 00:10

Nem mázli és nem csoda.

2019. július 16. 00:10
null
Madár István

„Miközben a közgazdászok folyamatosan az elkerülhetetlen gazdasági lassulásról beszélnek, a magyar GDP-növekedés hosszú ideje 5% körüli, vagyis egyenletesen magas ütemű. A nagyvonalú magyarázat szerint a kedvezőtlenné váló külső környezet hatásait ellensúlyozni tudják a belső motorok, a fogyasztás és a beruházás dinamikus bővülése. De ha ez ennyire egyszerű, akkor más országokban miért nincs így? A fő válasz abban keresendő, hogy Európában a magyar gazdaságpolitika hisz leginkább a válság utáni környezet különlegességében, és ezért a legbátrabban alkalmazza azokat az élénkítő eszközöket, amelyek erős keresleti nyomást generálnak.

(...)

A kamat-, árfolyam- és költségvetési politika mellett a keresletélénkítés fontos eleme a laza jövedelempolitika. A reálbérek már több éve dinamikusan emelkednek, ami a lakossági fogyasztási keresletét dinamikus pályán tartja. Ezt a folyamatot természetesen a munkaerőhiány táplálja, de a kormány egyrészt a minimálbérek gyors emelésével, másrészt a járulékcsökkentésekkel ösztönzi azt.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aaabbbccc
2019. október 29. 17:43
a magyar gazdasagpolitikaval ugyanaz a bajuk mint az egesz magyar politikaval: nem azt csinalja, amit kivulrol mondanak nekik es igazabol ez a fobun, hogy ellent mer mondani, es ez gyongiti a hatalmukat es masokat is arra sarkal, hogy ellentmondjon
zakar zoltán béla
2019. augusztus 29. 15:33
Kónya FIGYELJ!
balbako_
2019. augusztus 29. 12:14
Egyszerűen szakítottunk a gazdaságélénkítés korábbi gyakorlatával a megszorítások politikájával. Ez a Matolcsy-Orbán páros győzelme. És utána szigorú, és átgondolt gazdaságpolitika ami meg az Orbán-Varga páros érdeme. És végül az MNB a magyar gazdasági érdekek kiszolgálója és nem a világ pénzügyi vezetésének kinyújtott keze. Ez egyértelműen Matolcsy György érdeme.
írmag
2019. augusztus 28. 12:04
Ha az őszödi beszéd az alaphang, akár mint (egyeseknek) igazságbeszéd is, akkor Orbán Viktor mostanában éjszaka sem közelíti meg a települést (azzal a megismert szándékú habveréssel).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik