5%

Miért nő 5%-kal a magyar gazdaság?

2019. július 16. 0:10

Madár István
Portfolio
Nem mázli és nem csoda.

„Miközben a közgazdászok folyamatosan az elkerülhetetlen gazdasági lassulásról beszélnek, a magyar GDP-növekedés hosszú ideje 5% körüli, vagyis egyenletesen magas ütemű. A nagyvonalú magyarázat szerint a kedvezőtlenné váló külső környezet hatásait ellensúlyozni tudják a belső motorok, a fogyasztás és a beruházás dinamikus bővülése. De ha ez ennyire egyszerű, akkor más országokban miért nincs így? A fő válasz abban keresendő, hogy Európában a magyar gazdaságpolitika hisz leginkább a válság utáni környezet különlegességében, és ezért a legbátrabban alkalmazza azokat az élénkítő eszközöket, amelyek erős keresleti nyomást generálnak.

(...)

A kamat-, árfolyam- és költségvetési politika mellett a keresletélénkítés fontos eleme a laza jövedelempolitika. A reálbérek már több éve dinamikusan emelkednek, ami a lakossági fogyasztási keresletét dinamikus pályán tartja. Ezt a folyamatot természetesen a munkaerőhiány táplálja, de a kormány egyrészt a minimálbérek gyors emelésével, másrészt a járulékcsökkentésekkel ösztönzi azt.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan. Ehhez képest az "európai demokrata" magyarázatok szerint egyrészt most nemzetközi konjunktúra van, másrészt az EU "lélegeztetőgépe" tart minket életben (és persze a Száhel már rég elrobogott a 15 millió koldus országa mellett), harmadrészt pedig ez még a Bokros-Bajnai féle "szakértő" gazdaságpolitika utóhatása.

A teljes cikk természetesen erősen szkeptikus hangvételű, nyilván anélkül meg sem jelenhetne a(z Index lapcsaládba tartozó) Portfolión.
Mondjuk azzal egyetértek, hogy aggasztó, ahogy a lakosság hasonló módon kezd eladósodni, mint 2008 előtt, ebben valószínűleg nagy szerepe van az ingatlanár-robbanásnak, illetve a lakossági költekezés miatt a külker-egyenleg bármikor átfordulhat hiányba, valószínűleg ezért is vezethették be nagyon kedvező állampapírokat, hogy kivonjanak valamennyi szabad tőkét a piacról, illetve elköltés helyett inkább takarékosságra biztassák az embereket.

Nem lopnak. Illetve nem ez a lényeg. A lényeg, hogy maradandó értékeket, nemzetközi potenciálokkal is rendelkező cégbirodalmakat hoznak létre, ami egy esetleges kormányváltás után is gazdasági tényező marad. Ahogy senkinek nem jut eszébe a földbe szántani az OTP-t vagy a MOL-t ugyanúgy épeszű ember nem fog akarni egy kormányváltás után tönkretenni egy tízezer embernek munkát adó hazai vállalatbirodalmat. Mészáros adott esetben legfeljebb újraindítja a Népszabadságot, több pénzt fizet a szociknak, mitől Simicskához hasonlóan jó oligarcha lesz. Kb. ennyi. Ezért viszont nincs értelme leváltani a jelenlegi kormányzatot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés