Nagy meglepetést hozhat idén a magyar gazdaság

2019. június 19. 21:14

Javította növekedési várakozásait a Századvég Gazdaságkutató Zrt., kedvező esetben azt sem tartják kizártnak, hogy idén is megközelítse, sőt elérje az 5 százalékot a magyar gazdaság bővülési üteme.

2019. június 19. 21:14
null

Hétfői közleményében a Századvég a 4,3 százalékos növekedést tartja a legvalószínűbbnek idén, jövőre pedig 3,7 százalékot vár. 

A háztartások fogyasztási kiadásának volumenindexe a tavalyi 5,3 százalékról 4,5 százalékra mérséklődik, jövőre viszont 4,9 százalékra nő.

A külkereskedelmi áruforgalom idén 4,1 milliárd euróval, jövőre pedig 4,5 milliárd euróval zárhat, míg az infláció 3,5 százalék, illetve 3,2 százalék lehet – írták. 

A Századvég a munkanélküliség csökkenésére számít a következő másfél évben is, amely így idén 3,4 százalékra, jövőre pedig 3,2 százalékra eshet.

A bruttó átlagkeresetek továbbra is 10 százalék felett nőhetnek, idén 10,5 százalékot, jövőre 10,8 százalékot érthet el az ütem – hozzá. 

Várakozásuk szerint az alapkamatot jövő év végére 1,35 százalékra emelheti a jegybank.

A közlemény szerint a növekedés egyik hajtóereje továbbra is a béremelkedésnek köszönhető fogyasztás lesz.

A kockázatok közül a külső környezet alakulását, elsősorban a német gazdaság gyengélkedését, a Brexit miatti bizonytalanságot és a kereskedelmi háborúkat, a mezőgazdaság eredményeit, a versenyképességi intézkedések kimenetelét, az olaj árának világpiaci alakulását és a forint árfolyamát emelték ki. 

A nemzeti valuta alulértékelt, és ez közvetve a fogyasztás bővülését is visszafogja. Az infláció ugyanakkor a jegybanki célsávon belül alakulhat, a monetáris kondíciók alapvetően továbbra is lazák maradnak – olvasható a közleményben. 

A Századvég már tavaly év végén fölfelé módosította a növekedési várakozásait. Decemberi közleményükben 3,5 százalék helyett 3,9 százalékos növekedés valószínűsítettek 2019-re.

Nem csak a Századvég, hanem a GKI is emelte a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó várakozását. A GKI Gazdaságkutató 3,5-ről 4 százalékra javította idei GDP-prognózisát a kedvező negyedéves adat hatására, ugyanakkor az eddigiekhez hasonlóan ismét úgy látja, hogy csúcsára ért a magyar növekedés, az év hátralevő részében pedig lassulás várható.

(MTI, Makronóm)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. augusztus 28. 02:33
Matolcsy-Varga...
Bástyaelvtárs
2019. augusztus 09. 19:08
Mostanra megszűnt Mo-on a szegénység. Aki gondolja, nyugodtan mehet hálálkodni a kormánynak, hiszen az ő áldozatos munkájuknak köszönhető ez a csodáls eredmény. A módszer a következő: először módosítani kell a szegénységi küszöböt. Ezzel gyakorlatilag azonnal meg lehet felezni a szegénységben élők számát, hiszen aki akár csak 100 forinttal is több jövedelemhez jut, mint a szegénységi küszöb, az máris nem szegény. Mindössze jól kell belőni a megfelelő összeget, ami alatt sokanélnek. Ott kell meghúzni a küszöböt és máris rendben van minden. Tegnap még szegény volt valaki, mára már nem az. Második lépésben be kell szüntetni a létminimum kiszámítását – de legalábbis annak nyilvánosságra hozatalát -, így nyomonkövethetetlen az életszínvonal alakulása, bárki kedvére hazudozhat. Miután a liberális nemzetárulók továbbra sem nyughatnak és elkezdik saját hatáskörben szakértőkkel kiszámíttatni a szegénységi adatokat a KSH hivatalos részadatai alapján, be kell vetni a csodafegyvert: a KSH nem adja ki a szükséges adatokat. Pénzért sem. Ha pedig nincs adat, számolni sem lehet. Okos, ugye? Gondolom a következő lépés az lesz, h eltörlik a szegénységi küszöböt, vagy leviszik egy ft-ra. Akinek annál több pénze van, az krőzus. Szóba jöhet még a szegénység szó betiltása is. A lényeg az, ami eddig is működött hibátlanul. Tolni kell a propagandát. Mindenkivel el kell hitetni, hogy igenis fejlődünk, igenis napról napra jobban élünk. Aki mást állít az hazaáruló, liberális, Soros-ügynök. sikerpropaganda helyett a nagy magyar rögvalóság : https://www.facebook.com/avakmajom/photos/a.1527956594179940/2038114713164123/?type=3&theater
balbako_
2019. augusztus 07. 18:42
És meg merjük verni a szent EU-t ezzel az eredménnyel! Ja, és a nagyon fejlett túl okosok is megmondták, hogy a fejlődés tarthatatlan és közelg az összeomlás. (Igaz ezt 9 éve minden évben elmondják.)
qwrtzq
2019. június 23. 20:54
mivel a tipikus baloldali lumpen, ingyenélő ezért nem is részesül a gazdasági növekedésből
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik