A TB és a nyugdíj nem jár

2019. június 6. 19:20

Mihályi Péter
ATV
A korábbi alkotmányos garancia, hogy a befizetett nyugdíjjárulékért nyugdíj jár, ki lett véve az alkotmányból, nem jár semmi.

„A 120 éves magyar társadalombiztosítás megszűnt. Nincs ma társadalombiztosítás. Ez a nyugdíj szempontjából érdekesebb, mert a nyugdíj vonatkozásában sincs. Adót fizetünk és ezért majd valamennyi nyugdíjat fog fizetni az állam. Viszont semmifajta alkotmányos garancia nincs az alaptörvényben arra vonatkozólag, hogy mi jár. A hatályos nyugdíjtörvények szerint 2013 január elsejétől egy új nyugdíjrendszernek kellene működnie, aminek a kidolgozásához a kormány még hozzá sem kezdett. Az történt, hogy a korábbi alkotmányos garancia, hogy a befizetett nyugdíjjárulékért nyugdíj jár, ki lett véve az alkotmányból, nem jár semmi.

És akik most nyugdíjasok?

Azoknak a kormány holnaptól kezdve bármikor lecsökkentheti a nyugdíját akár harminc százalékkal, mondván válság van, és csak ennyit tudunk fizetni. Semmifajta alkotmánysértést nem fognak elkövetni, mert ki lett véve az alkotmányból és nem lehet hova menni a panasszal. Na amikor ezzel szembesül a magyar nyugdíjas társadalom, – közel négymillió ember – akkor fogják megérteni, hogy mi az a válság. Ezt az emberek egyelőre még nem érzik, mert az elmúlt egy évben a nyugdíjak megtartották a reálértéküket. Alapvetően a rendszer még működik.”
 

A közgazdász a 168 Órának ismételte meg az idézett 2012-es nyilatkozatát.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mióta hülyíti ezzel a jónépet ez a barom. - Ráadásul, akik hallgatnak rá, azokat arra kondícionálja, próbálják elcsalni TB/nyugdíjjárulékot alacsonyabb járulékalap kimutatásával. Kicsit más érvekkel legalább 30 éve megy ezerrel a propaganda a nyugdíjrendszer összeomlásáról, aminek hatására a tömegek ész nélkül elfogadták, hogy a munkáltató csak minimálbérre jelenti be őket, és inkább "zsebbe fizet". Most ezek sírnak, hogy kevés a nyugdíjuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés