Kutatás: Aggasztóvá vált a baloldali túlsúly az egyetemeken

2019. június 6. 20:07

Takács Zsolt
Makronóm
Az elmúlt években 60 százalékra emelkedett a magukat balliberálisnak valló professzorok aránya az amerikai egyetemeken egy új elemzés szerint és ez a túlsúly már az egyetemre jelentkezők csökkenő számában is közrejátszhat.

Vége a szellemi egyensúlynak

Egyre több egyetemi professzor vallja magát baloldalinak az Egyesült Államokban egy új kutatás szerint, a trend pedig különösen az ezredfordulótól erősödött fel. Korábban sokszínűség és hosszú évekig viszonylag stabil arány volt észrevehető a különböző politikai oldalakhoz tartozó kutatók között.


Az egyik első kutatás e téren az 1960-as években jelent meg, amikor a megkérdezett egyetemi oktatóknak még csupán 46 százaléka vallotta magát balliberálisnak az USA-ban. A fennmaradó 54 százalékon osztozott ekkor még a mérsékelt és konzervatív professzorok csoportja.

Az AIER (American Institute for Economic Research) alábbi ábrája megmutatja, hogyan alakult 1969 óta a politikai hovatartozás az amerikai egyetemi professzorok körében, azok önbevallása alapján.

Az amerikai egyetemeken dolgozó oktatók politikai hovatartozásának alakulása 1969-2016 között, önbevallásuk alapján (kékkel a balliberális, sárgával a mérsékelt, szürkével a konzervatív)

fact survey poltiical


Míg a kétezres évekig viszonylag stabil arányt képviselt a mérsékelt és a balliberális vonal az egyetemeken, addig az elmúlt 15 évben a magukat balliberálisnak valló professzorok száma negyvenről hatvan százalékra emelkedett a Higher Education Research Institute adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy az USA egyetemeinek jelentős részében ma a baloldali ideológia van túlsúlyban.  

Bár az amerikai egyetemeken kutatók szerint mindig is a balliberális szimpátia volt domináns, akkora szakadék még sosem volt a különféle irányzatok között, mint manapság. Eközben összezsugorodott a közép:

azon tudósoknak a köre csökkent a legnagyobb mértékben, akik a mérsékelt középhez tartoznak

(az ábrán sárgával), mivel 1960-ban még 28 százalékon, a nyolcvanas években pedig már-már 35 százalékon is álltak, de mára súlyuk 12 százalékra csökkent.

Nem a társadalom, csak az egyetemek balliberálisok

Ez a nagymértékű baloldali túlsúly már nem mondható el az amerikai politikáról. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az amerikai közvélemény (pirossal) és az elsőéves egyetemi diákok (az ábrán zölddel) körében a baloldal és a jobboldal nagyjából azonos támogatottságot élvez, miközben inkább

csak az egyetemi professzorok körében ment végbe radikális baloldali fordulat.

Politikai beállítottság alakulása az Egyesült Államokban 1969-2014 között (liberálisok és konzervatívok aránya)

liberal


Míg korábban az egyetemi professzorok politikai irányultságában egészséges sokféleség volt megfigyelhető, mára a baloldali gondolkodás vette át a vezető szerepet a legtöbb amerikai egyetemen, sok helyen kiszorítva az ellentétes nézetrendszereket. A legmeglepőbb adat, hogy már az amerikai katolikus főiskolák megkérdezett professzorainak közel fele is liberálisnak vallotta magát.

A professzorok ideológiai hovatartozása az amerikai egyetemeken önmeghatározás alapján

poltikai irány bal conservative


Társadalomtudományi utópiák, mérnöki racionalitás

Persze nem vált mindenki balliberálissá az egyetemeken: a társadalomtudósok sokkal inkább balra húznak, mint a műszaki tudományokkal foglalkozó tudósok. A megkérdezett amerikai angoltanárok több mint nyolcvan százaléka vallja magát balliberálisnak, de a történelem, a politikatudomány és a szociológia kutatóinak is több mint hetven százaléka balliberális. A kritikus kutatók szerint egyre több társadalomtudományos egyetemi műhely válik „ideológiai monolittá”.

A legnagyobb „szellemi egyensúly” eközben az előbbieknél gyakorlatiasabb üzleti és mérnöki szakokon figyelhető meg.

Félnek a hallgatók

Több kutatás is megmutatta, hogy a nem balliberális beállítottságú tanulók az amerikai egyetemeken attól tartanak, hogy nézeteik miatt diszkriminálják őket.

A hatalmas baloldali fölény ellenére azonban vannak jelei annak, hogy a balliberális ideológia túlsúlya a jövőben csökken majd. Egy 2018-as jelentés megállapította, hogy a teológia, a politikatudomány és a történelem – alapvetően a társadalom- és humántudományok – iránti érdeklődés csökkent a leginkább az elmúlt években,

a kutatók feltevése szerint épp azért, mert ezeken a szakokon kapnak a hallgatók politikát a legnagyobb mértékben. 

A jelentés rámutat, hogy emiatt rengeteg diák hagyja félbe társadalomtudományi tanulmányait. Ezt a tárgyaik iránti csökkenő érdeklődéssel szembesülő, többnyire baloldali professzorok azzal magyarázzák, hogy a társadalomtudományi szakok iránti érdeklődés korunkban egyébként is csökken, nem az egyetemekben van a hiba.

Ezzel szemben a legfőbb ok az lehet, hogy a hallgatók a társadalomtudományos területeken egyre kevésbé kíváncsiak arra, amit az adott szak vagy tárgy kínál, amiben közrejátszhat, hogy a baloldali ideológiai túlsúly akadályozza a hallgatók tudásvágyának kielégítését.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés