Zsugorodott az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye májusban

2019. június 04. 10:14

Áprilishoz képest némileg tovább zsugorodott az euróövezet feldolgozóiparának májusi teljesítménye.

2019. június 04. 10:14
null

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn azt közölte végleges adatként, hogy az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,7 pontra gyengült. Ez megegyezett a hónap közepén ismertetett előzetes számmal, de valamivel gyengébb az áprilisi 47,9 pontnál. 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. 
Májusban már a negyedik egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt az index.

A vizsgált hét euróövezeti ország közül háromban volt 50 pont alatti a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke májusban. 
Németország feldolgozóiparának májusi BMI-mutatója 2 hónapja legalacsonyabb szintre, 44,3 pontra süllyedt. Az olasz mutató ugyanakkor 8 havi csúcsra, 49,5 pontra nőtt, az osztrák viszont  47,8 ponttal 50 havi mélypontra esett májusban. 

A vizsgált hét euróövezeti ország közül Görögországnak volt a legmagasabb a feldolgozóipari BMI mutatója májusban, 54,5 pont, ami 3 havi mélypontnak felelt meg. A holland mutató kéthavi csúcsra, 52,2 pontra erősödött, a francia 3 hónapja legmagasabb szinten, 50,6 ponton állt, a spanyol pedig 3 havi mélyponttal, 50,2 ponton volt. 

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: a májusi és általában az elmúlt hónapok adatsora azt mutatja, hogy az euróövezet feldolgozóipara visszaesik. A cégek attól tartanak, hogy a globális gazdasági növekedés lassulása, a Brexit és a kereskedelmi háborúk csökkentik a termékeik iránti keresletet, ezért behúzták a fékeket, visszafogják beruházásaikat és csökkentik a foglalkoztatottak számát az ágazatban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2019. június 04. 23:21
Csak a kétsebességes Európa haladó oldalán, igaz mi nem vagyunk érdekeltek, az elvtársak elcseszték az euro bevezetését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik