Palkovics: Egyre többen veszik észre a szakképzésben rejlő lehetőséget

2019. június 4. 10:09
A felvételi adatok azt mutatják, hogy egyre többen veszik észre a szakképzésben rejlő lehetőséget – mondta Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedagógusnap alkalmából rendezett díjátadó ünnepségén hétfőn Budapesten. Egészen mostanáig nem létezett díj kifejezetten a szakképzésben dolgozó pedagógusok, szakoktatók kitüntetésére.

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: az utóbbi években egyre több fiatal választja a szakképzést a csupán érettségit adó gimnáziumokkal szemben, az idén felvételizők 40 százaléka szakgimnáziumba jelentkezett, miközben a gimnáziumba jelentkezők száma 37 százalék alatt maradt.  

A szakképzés mellett döntő fiataloknak „versenyképes végzettséget, a gazdaság által elvárt tudást kell biztosítanunk” – fogalmazott Palkovics László.

Felidézte: az elmúlt évben a szakképzésben tanuló magyar fiatalok számos nemzetközi versenyen értek el kimagasló eredményeket. Nagy elismerés, hogy idén novemberben Magyarország rendezheti Győrben a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotépítő verseny döntőjét.

Emellett rekord látogatottsággal zárták az idei szakmák éjszakáját, ráirányítva a pályaválasztás előtt álló diákok figyelmét a „szakmák izgalmas világára”.

A versenyek és népszerűsítő kampányok legfőbb célja, hogy megismertessék a fiatalokat az új lehetőségekkel, szakmákkal – tette hozzá. 
Távolról sem elég ugyanis, ha a szakma látja az elért eredményeket, sokkal fontosabb, hogy az iskolaválasztás előtt álló tanulók és szüleik is megismerjék és elismerjék azokat – mondta a miniszter. 

Palkovics László arra kérte a szakképzésben dolgozó pedagógusokat, hogy „az eddigi lendületet megtartva, sőt, ha lehet, még fokozva” újítsák meg együtt a szakképzést.

„Együtt kell elérnünk, hogy minden magyar fiatal a gazdaság által igényelt képzettség elsajátításával és az egész életen át tartó tanulásra alapozó készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből” – fogalmazott.

Kitért arra: alig várható el egy szakterület dolgozóitól, hogy megbecsültnek érezzék magukat, ha „tevékenységük megkülönböztetett jelentősége nem fejeződik ki elismerésben”.

Egészen mostanáig nem létezett díj kifejezetten a szakképzésben dolgozó pedagógusok, szakoktatók kitüntetésére. Ezt a hiányt pótolta a minisztérium az idén először átadott, a szakképzésért és felnőttképzésért odaítélt díjjal – tette hozzá Palkovics László.

A kitüntetést 24 pedagógus vehette át.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a szakképzést támogatni kell, de nem az egyetemek rovására.
a szakképzésbe azokat kell beterelni, akik ma 8 általánossal kiesnek a rendszerből. van ilyenből bőven.

a gimnáziumok és a felsőoktatás rovására hozni helyzetbe a szakgimnáziumokat bűn magyarország jövője ellen.
azzal csak bebetonozzuk az ország összeszerelőüzem-állapotát.

innováció nem attól lesz magyarországon, ha palkovics szétveri a magyar tudományos akadémiát, hanem ha többen kapnak jó minőségű egyetemi képzést, és könnyebb magyarországon vállalkozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés