Szabadpiaci intézet: Magyarország a „legpopulistább” uniós ország

2019. május 29. 10:10

Bakajannisz Péter

A szabadpiaci, nyitott társadalmat zászlajára tűző Timbro intézet szerint Görögország és Olaszország követik Magyarországot a „Timbro Autoritárius Populizmus Index” (TAP) rangsorban. Ezekben az országokban a legmagasabb a populista pártok támogatottsága, derül ki az intézet februári jelentéséből.

A svéd Timbro februárban adta ki jelentését, amelyben a populista pártok támogatottságát vizsgálta Európában. A TAP az egyik legátfogóbb index a populizmussal kapcsolatban, a nyolcvanas évekig visszanyúló adatokra építve.


Az intézet elemzése elismeri, hogy valójában elég kevés párt nevezi magát populistának és a rangsor összeállításánál a kutatók részéről valóban nem csak jól számszerűsíthető, tényalapú döntéseket lehet hozni.

Mindenesetre Magyarország, a rangsor legújabb változatában az első helyet foglalja el. A jelentés szerint az EU-ban négy ország is van – Lengyelország, Magyarország, Olaszország és Görögország –, ahol a kormányokat kizárólag populista pártok alkotják.

Ezek közül az intézet a magyar illetve a lengyel kormánypártokat tartja a legsikeresebb populista pártoknak, hozzátéve, hogy a populizmus Magyarországon bármely más uniós országnál erősebb tendenciának számít.
 
Ahogyan az ábrán is látható, a három dobogós országban a szavazatok több mint fele populista pártokra esik 2018-ban. A rangsor másik végében, Romániában, Írországban, az Egyesült Királyságban és végül Máltában a populista pártokra szavazók nem haladják meg az öt százalékot sem. A jelentés szerint a populista pártok minden harmadik európai kormány részét képezik. 

A jobboldali populizmus erősebb a baloldalinál

Az intézet, külön is megvizsgálta a jobb-, illetve a baloldali populizmus terjedését Európában. A nyolcvanas évektől kiindulva egy ábrán foglalta össze, hogyan alakult a különböző oldalak támogatottsága. Ahogyan az alább látható, a populizmus térnyerése egyértelmű és e pártok átlagosan 33 százalékkal növelték támogatottságukat az utóbbi négy évben.

A jobboldali populista pártokat a legerősebben Magyarországon, Lengyelországban, illetve Svájcban támogatják a szavazók a svéd intézet szerint. Írország az egyetlen, ahol jobboldali populista párt nem található.

Azonban a baloldali populista pártok is kezdenek visszatérni a politikai színpadra, főleg Európa déli részén. Görögország, Olaszország, Ciprus, Portugália, Spanyolország és Franciaország alkotják ebből a szempontból a hat vezető országot. 

A jelentés szerint egyébként a populizmus felemelkedésével csökkent a szélsőségesség: szélsőséges pártnak azt tekintik, amely „elutasítja a demokratikus rendszer legitimitását, és csak taktikai okokból használja azt fel”.


 
Az intézet készített egy „Big 25” listát is, amelyben a 25 legsikeresebb pártot foglalták össze, amelyek legalább 10 százalékot értek el az utóbbi választásokon. Ezek közül csak a Jobbikot tekintik szélsőségesnek, a többit pedig autoriter populistának.

Végül a svéd intézet egy ábrán foglalta össze, hogyan támogatták az európaiak a különböző ideológiákat az utóbbi húsz évben. Az autoriter populizmus élvezi a legnagyobb térnyerést 1998 óta, miközben a „szociáldemokrácia”, illetve „konzervatizmus” drasztikusan vesztettek népszerűségükből a szabadpiaci intézet szerint.

Az intézet bevallottan olyan szabadpiaci gondolkodók nézeteit népszerűsíti, mint Milton Friedman, Friedrich Hayek vagy Ayn Rand és szoros kapcsolatban áll a sok esetben radikális szabadpiaci nézeteket hirdető Atlas hálózattal is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141354

Ajánljuk még a témában