Szabadpiaci intézet: Magyarország a „legpopulistább” uniós ország

2019. május 29. 10:10

Bakajannisz Péter
A szabadpiaci, nyitott társadalmat zászlajára tűző Timbro intézet szerint Görögország és Olaszország követik Magyarországot a „Timbro Autoritárius Populizmus Index” (TAP) rangsorban. Ezekben az országokban a legmagasabb a populista pártok támogatottsága, derül ki az intézet februári jelentéséből.

A svéd Timbro februárban adta ki jelentését, amelyben a populista pártok támogatottságát vizsgálta Európában. A TAP az egyik legátfogóbb index a populizmussal kapcsolatban, a nyolcvanas évekig visszanyúló adatokra építve.


Az intézet elemzése elismeri, hogy valójában elég kevés párt nevezi magát populistának és a rangsor összeállításánál a kutatók részéről valóban nem csak jól számszerűsíthető, tényalapú döntéseket lehet hozni.

Mindenesetre Magyarország, a rangsor legújabb változatában az első helyet foglalja el. A jelentés szerint az EU-ban négy ország is van – Lengyelország, Magyarország, Olaszország és Görögország –, ahol a kormányokat kizárólag populista pártok alkotják.

Ezek közül az intézet a magyar illetve a lengyel kormánypártokat tartja a legsikeresebb populista pártoknak, hozzátéve, hogy a populizmus Magyarországon bármely más uniós országnál erősebb tendenciának számít.
 
Ahogyan az ábrán is látható, a három dobogós országban a szavazatok több mint fele populista pártokra esik 2018-ban. A rangsor másik végében, Romániában, Írországban, az Egyesült Királyságban és végül Máltában a populista pártokra szavazók nem haladják meg az öt százalékot sem. A jelentés szerint a populista pártok minden harmadik európai kormány részét képezik. 

A jobboldali populizmus erősebb a baloldalinál

Az intézet, külön is megvizsgálta a jobb-, illetve a baloldali populizmus terjedését Európában. A nyolcvanas évektől kiindulva egy ábrán foglalta össze, hogyan alakult a különböző oldalak támogatottsága. Ahogyan az alább látható, a populizmus térnyerése egyértelmű és e pártok átlagosan 33 százalékkal növelték támogatottságukat az utóbbi négy évben.

A jobboldali populista pártokat a legerősebben Magyarországon, Lengyelországban, illetve Svájcban támogatják a szavazók a svéd intézet szerint. Írország az egyetlen, ahol jobboldali populista párt nem található.

Azonban a baloldali populista pártok is kezdenek visszatérni a politikai színpadra, főleg Európa déli részén. Görögország, Olaszország, Ciprus, Portugália, Spanyolország és Franciaország alkotják ebből a szempontból a hat vezető országot. 

A jelentés szerint egyébként a populizmus felemelkedésével csökkent a szélsőségesség: szélsőséges pártnak azt tekintik, amely „elutasítja a demokratikus rendszer legitimitását, és csak taktikai okokból használja azt fel”.


 
Az intézet készített egy „Big 25” listát is, amelyben a 25 legsikeresebb pártot foglalták össze, amelyek legalább 10 százalékot értek el az utóbbi választásokon. Ezek közül csak a Jobbikot tekintik szélsőségesnek, a többit pedig autoriter populistának.

Végül a svéd intézet egy ábrán foglalta össze, hogyan támogatták az európaiak a különböző ideológiákat az utóbbi húsz évben. Az autoriter populizmus élvezi a legnagyobb térnyerést 1998 óta, miközben a „szociáldemokrácia”, illetve „konzervatizmus” drasztikusan vesztettek népszerűségükből a szabadpiaci intézet szerint.

Az intézet bevallottan olyan szabadpiaci gondolkodók nézeteit népszerűsíti, mint Milton Friedman, Friedrich Hayek vagy Ayn Rand és szoros kapcsolatban áll a sok esetben radikális szabadpiaci nézeteket hirdető Atlas hálózattal is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Soha nem hallottam még erről az intézetről. Ha saját magukról elnevezett indexük van, ráadásul nyílt társadalom vallásúak, akkor valószínűsítem, hogy büdöslábú bolsevik retkek.

Remélem is, hogy az:
Populist: a member of a political party claiming to represent the common people (Webster értelmező szótár)
Populista: tagja egy olyan pártnak amely az átlagembert képviseli

Semmi bajod sem volt akkor a nyuggerekkel, amikor azzal a nem populista szlogennel lehetett választást nyerni, hogy

Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak.

Akkor ez volt blerizmus, a haladárság netovábbja!

Te meg egyszerűen ostoba vagy! Vagy csak szimplán áruló. de lényegében mindegy, hogy a hülyeségeddel, vagy más aljadék tulajdonságoddal ártasz-e a hazának.

Vicces, mikor magadnak mondasz ellent :)
Munkanélkülieket sokkal könnyebb megfogni a segély lebegtetésével, viszont lassan a közmunkát fel lehet számolni, olyan sokan mentek át a versenyszférába. Márpedig minél többet keres valaki, annál drágább "megvenni" a szavazatát.
Ha a jobboldali kormánynak csak az számítana, hogy kormányon maradhasson, akkor minél több embert tenne függővé az állami költésektől, lényegében folyamatosan újratermelve a nyomort.
Ja, hogy a baloldali kormányok pont ezt csinálták. Hoppá.

Szerintem inkább nácizzál, az jobban megy neked.

Ugyanazt a szerepet adod elő, mint Nyuggerisztán, de hozzá hasonlóan, időről-időre kiesel a szerepedből.

Románia a legkevésbé populista országok egyike.
Persze, hiszen elismerten mintademokrácia.
https://mandiner.hu/cikk/20170..

Ezt el lehet adni a svédeknek, akik életükben nem láttak se románt, se magyart, abban biztos vagyok.

Vicces vagy, bár lehet, hogy nem annak szánod :)
Először is: honnan vannak az adataid?
Másodszor: masszív minimálbér emelés után nem csoda, ha sokan vannak alatta.
Egészen biztos vagyok benne, hogy a szocialista kormányok alatt sokkal rosszabb volt a helyzet, habár akkor jóval alacsonyabb volt a minimálbér, de sokkal nagyobb volt az adóelkerülők száma is.
Szóval a közmunka káros, de mivel Gyurcsány találta ki, akkor igazából jó? :) Mit is indított el pontosan, ha már?
Aha, szóval most szaloncigányoztál egyet, semmi gond, de azt akarod mondani, hogy a cigányok hálásak annak, aki segély helyett munkát ad?

Bizony, bizony, ez a náci kormány már csak ilyen, hogy a szülőképes korban levőket komoly anyagi támogatásban részesíti, annyira, hogy ez a németeket egyből a náci programokra emlékezteti.
Most gondolom azt fogod beírni, hogy igazából ezt is Gyurcsány találta ki :D

Még tavaly valamikor csinált egy monstre cikket az Index, hogy mik egy populista kampány ismertetőjelei.
Mit ád isten, az összes pont ráillett az ellenzékre.
Igaz, hogy ez nekik valahogy nem tűnt fel.

A 'fasiszta', 'nacionalista' jelzőket már elcsépelték, előszedték a 'populizmus'-t. Mi lesz a következő?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés